Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

08. 08. 2018. 18:17 >> 18:00

DO 26, AVGUSTA

Otvorena izložba "Dijego i Frida" na Cetinju

Izložba „Dijego i Frida“ kojom se obilježava 11 godina prijateljskih odnosa Crne Gore i Meksika, otvorena je sinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“.

Izložba fotografija najznamenitijeg meksičkog umjetničkog para Fride Kalo i Dijega Rivere sastoji se od 96 crno-bijelih fotografija čuvenih fotografa kao što su Manuel Bravo, Nikolas Marej i Edvard Veston, koje prema riječima kustoskinje Ljiljane Karadžić prikazuju različite etape ljubavnog odosa, društvenog i političkog života i smrti Fride i Dijega.

Ta izložba je prvi put realizovana u Meksiku 2002. godine u njihovoj kući u kojoj su živjeli i stvarali, a od tada u obliku ovih plavih printova putuje po svijetu. Dijego i Frida, jedan od najfascinantnijih umjetničkih parova 20. vijeka. Privlačili su se kao suprotnosti, zvali su ih slon i golubica. Ona mlada, lijepa, a on stariji od nje - kazala je Karadžić.

Dijego Rivera bio je jedan od najznačajnijih predstavnika meksičkog muralizma, a Frida Kalo je bila poznata kao tvorac autobiografskih slika pod uticajem narodne meksičke i starosjedilačke umjetnosti.

Povezivala ih je strast ka revolucionarnom pokretu. Frida je čak promijenila i svoj datum rođenja. Ona je rođenja 1907. ali kako je Meksička revolucija počela 1910. godine u svim papirima je željela da se promijeni njen datum rođenja, jer je smatrala da je rođena onog trenutka kada se desila Meksička revolucija. Osim strasti prema revoluciji i vjeri u progres bili su potpuno u revolucionarnom zanosu i vjerovali su u ideje marksizma, ali su bili bliski pokretu nadrealizma i ideji psihoanalize - dodala je Karadžić.

Organizatori izložbe su Narodni muzej Crne Gore i Ambasada Meksika, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i Ministarstvom kulture Crne Gore.

Izložba će biti otvorena do 26. avgusta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније