Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

01. 08. 2013. 16:13 >> 16:15

IZLOŽBA NA CETINJU

Rukopisna zaostavština Desanke Maksimović

Izložba rukopisne zaostavštine Desanke Maksimović, pod nazivom „Ostaviću vam jedino reči...“, iz zbirke Narodne biblioteke Srbije, koja ove godine obilježava 20 godina od smrti velike jugoslovenske i srpske pjesnikinje, otvorena je u podne u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

Jedna od autorki izložbe Mirjana Stanišić kazala je da je iz bogate zaostavštine, koju je do nedavno sa najvećim poštovanjem čuvala najbliža rodbina Desanke Maksimović, izdvojen tek mali, najreprezantativniji dio građe koji svjedoči o umjetničkom staralaštvu pjesnikinje kao i o njenom intimnom svijetu.

„Najobimniji dio izložbe koja je podijeljena u nekoliko segmenata, čine originali rukopisa pjesama koji do sada nikada nijesu bili izloženi u javnosti među kojima su i bilješke, koncepti, prve i poslednje verzije tekstova i prepisi pjesama. Među eksponatima pored Njegoševe nagrade koja je Desanki Maksimović dodijeljena 1984. za knjigu poezije „Slovo ljubavi“, nalaze se i lična dokumenta pjesnikinje, pozivnice ambasadora raznih država, razglednice, telegrami i čestitke“, rekla je Stanišić.

Direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore, Jelena Đurović, je istakla da se izložba organizuje u u godini u kojoj obilježavamo 200 godišnjicu rođenja Petra II Petrovića i da je posvećena jednom od dobitnika našeg najvećeg književnog priznanja, Njegoševe nagrade.



„Jer, Desanka Maksimović nije samo jedna od najvećih srpskih pjesnikinja, već je bila i ostala jedna od najvećih ženskih lirskih ikona, čije stihove i danas pamte mnoge gerenacije na ovim prostorima. To je prilika i da se uvjerimo da ona nije bila samo velika pjesnikinja, ona je bila iznad svega veliki čovjek i bezrezervni prijatelj pjesnicima u nevolji, prijatelj za sva vremena. Ona je bila“ žena koja je samo voljela“, naglasila je Đurović i dodala da je ovim događajem, protokol o saradnji između nacionalnih biblioteka Crne Gore i Srbije koji je pošle godine potpisan u Beogradu, dobio svoj suštinski pečat.

Glumica Dragica Tomas,u sklopu programa, govorila je stihove pjesme „ Na buri“ kao i besjedu Desanke Maksimović sa dodjele Njegoševe nagrade ,u pratnji mladog gitariste Borjana Radovića.

Izložba će biti otvorena do 23. avgusta.                                                                               


Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније