Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

01. 08. 2013. 15:54 >> 15:53

NOVA KNJIGA

Koeljo: "Rukopis pronađen u Akri"

Novi roman "Rukopis pronađen u Akri" jednog od najprodavanijih svjetskih autora Paula Koelja, pojaviće se uskoro u izdanju podgoričke "Nove knjige".

 

22.  knjiga Paula Koelja, naći će se uskoro i u domaćem izdanju, a prevod te knjige objaviće izdavačka kuća "Nova knjiga" iz Podogorice. Drugi najprodavaniji pisac svijeta, Paulo Koeljo, čija su djela prevedena na 74 jezika, objavio je još jednu knjigu, "Rukopis pronađen u Akri”.

U njoj Koeljo istražuje "vanvremenske vrijednosti". On nam otkriva šta se dogodilo u Jerusalimu uoči invazije Krstaša za vrijeme Prvog krstaškog rata. Koeljo vješto kombinuje realnost i fikciju prilikom kazivanja priče o čovjeku poznatom pod imenom Kopta, koji se spominje u spisima, koje je nekoliko vjekova kasnije pronašao jedan Englez. 

„Ova priča je zasnovana na vrijednostima, a vrijednosti nijesu fikcija. One preživljavaju test vremena”, izjavio je autor „Alhemičara”.

Godina je 1099. Dok se Jerusalim priprema za invaziju krstaša, Grk po imenu Kopta saziva sastanak na koji poziva sve stanovnike grada. Znajući da je poraz neminovan, stanovnicima Jerusalima Kopta poručuje da mudrost traže u svakodnevnom životu, u izazovima i teškoćama sa kojima se suočavaju, da je istinsko znanje u ljubavi bližnjih, u krizama, slavi i svakodnevnom kontaktu sa smrću, koja je neizbježna.

Potom nas Koeljo seli u 1974, kada britanski arheolog ser Volter Vilkinson u blizini mjesta Nag Hamadi, u Gornjem Egiptu, pronalazi pergament na arapskom, hebrejskom i latinskom. Nakon što je Odjeljenje za antikvitete muzeja u Kairu analiziralo pergament, ispostavilo se da je spis napisan u 4. vijeku nove ere, tačnije oko 1307.

Akra je bio utvrđeni dio seleukidskog Jerusalima u 2. vijeku prije nove ere, a njegova tačna lokacija je i danas predmet rasprave među istoričarima. Seleukidsko kraljevstvo je zauzimalo prostor nekadašnjeg Persijskog velikog kraljevstva. Koeljo je sina ser Voltera Vilkinsona upoznao u Velsu na Božić 1982. godine. Tada je čuo priču o otkriću britanskog arheologa, ali, kako mu je Volterov sin rekao, niko tome nije pridavao nikakav značaj.

Dana 30. novembra 2011, međutim, pisac je od Volterovog sina dobio kopiju teksta o kojem je čuo priču na sastanku i tako je nastao „Rukopis pronađen u Akri”, prepis tog manuskripta, koji će nesumnjivo postati svjetski bestseler kao i sva ostala djela ovog velikog pisca.

Koeljove knjige objavljene su u 168 zemalja svijeta u tiražu od preko 145 miliona primjeraka. Njegov najpoznatiji roman "Alhemičar", koji mu je i donio svjetsku slavu, 2009.  je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao djelo jednog živog autora koje je prevedeno na najviše jezika.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније