Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Radio CG, Objavila: J.B.Č. ]

20. 07. 2018. 08:16 >> 08:03

NA CETINJU

Zaostavština Veljka Vlahovića izložena prvi put

Izložba "Na strani pravde i slobode – Legat Veljka Vlahovića", otvorena je sinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju.

Zaostavština ovog velikana i narodnog heroja prvi put je izložena u javnosti, a njegov legat se u Narodnom muzeju nalazi od 1975 godine.

Kustoskinja izložbe istoričarka Božena Miljić je rekla da je izložba koncipirana hronološki, a strukturirana tematski, iz dva dijela: biografsko-istorijskog i umjetničkog.

"Prati je veliki broj fotografija, arhivske građe, privatnih predmeta iz Veljkovog života, političkog i državničkog djelovanja, koji nas podsjećaju na to kakav je čovjek, mislilac, iskreni borac za ideale, Veljko Vlahović bio. Izložba prati Veljkov životni put od Trmanja do Beograda i njegovu borbu za ljudska prava, borbu protiv fašizma preko ratnih moskovskih dana do borbe za istinu u narodnooslobodilačkom ratu", ukazala je Miljić.

Otvarajući izložbu direktorica Narodnog muzeja Anastazija Miranović je istakla da smo, skloni mitomanstvu i zaboravljanju i da smo sami krivi, što se sporadično i rijetko, samo za praznične dane i jubileje osvrćemo na univerzalne vrijednosti, antifašističke, slobodarske Crne Gore, koju nikada i niko nije u njenom bistvu osvojio.

"Upravo zarad tih malih/velikih ličnih borbi i sloboda, radi baštinjenja antifašističkih, slobodarskih vrijednosti, moramo svi čuvati kao najveću svetinju Veljkovu Crnu Goru. Narodni muzej Crne Gore će sigurno i nadalje biti sudionik tih procesa, jer sloboda je krucijalni identitet Crne Gore", kazala je Miranović.

Otvaranju izložbe prisustvovao je Vlahovićev unuk Veljko koji je zahvalan na organizaciji događaja.

"Ovo je nešto predivno i pokazatelj da idemo u pravom smjeru pa njegujemo i čuvamo sjećanje na ljude koji su obilježili našu istoriju", naglasio je Vlahović.

Izložba će biti otvorena do 10. septembra.

 

Milena Stanojević, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније