Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila M.L.B. [ PR centar ]

17. 07. 2018. 12:24 >> 12:10

KUĆA IVA ANDRIĆA

Dom sjećanja, kulture i harmonije

Kuća nobelovca Iva Andrića jedinstveni je objekat nemjerljive kulturološke vrijednosti, ne samo za Herceg Novi, već i za region, poručio je predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić na otvaranju Kuće koja će biti mjesto sjećanja na piščev život i djelo, mjesto kulture i susreta umjetnika.

“Ovaj objekat je jedinstven u svijetu. To je jedina kuća, koju je Andrić sagradio, za uživanje u danima ljubavi, mira i harmonije sa svojom Milicom. Kuća, pred kojom stojimo simbol je Andrićevih godina u Herceg Novom, ali i magije, kojom je naš grad nadahnuo brojne umjetnike da u njemu ostanu i da mu se vrate”, poručio je Katić. Na ovaj način, kako je rekao, 50. godina od kada je Andrić posljednji put boravio u Herceg Novom on se u grad simbolično vraća.

Obnavljanju Kuće Nobelovca se pristupilo detaljno, ozbiljno i posvećeno, te je ona sada otvorena kao objekat u rekonstrukciji.

Započet je projekat revizalizacije, koji će u fazama trajati do 2020. godine, a za koji su obezbiješenja sredstva iz Evropske unije. Do sad su urađeni hitni radovi na očuvanju i uređenju objekta, rekao je Katić, a programi pripremljeni za ovo ljeto prvi su korak ”da ovo postane kuća sjećanja na piščev život i djelo, mjesto kulture i susreta umjetnika, na ponos Novljana i zadovoljstvo svih koji posjete naš grad”.

”Naša misija ovdje ne staje – ona tek počinje. A počinje optimistično, sa puno elana i entuzijazma jer od večeras mi konačno možemo mirne savjesti reći da je Herceg Novi grad Iva Andrića. Možemo sa ponosom pokazati na dom velikog pisca i pozvati prijatelje da ga posjete. Vjerujem da je to neprocjenjivo blago za svakog građanina Herceg Novog, za cijelu našu zajednicu”, poručio je Katić.

Otvaranjem Kuće Iva Andrića na malom prostoru postoje tri objekata koja su posvećena značajnim ličnostima Herceg Novog, a ova, Topaljska tura, zaokružena je godini kada grad obilježava tri vijeka od osnivanja Topaljske komunitadi, preteče današnje Opštine Herceg Novi.

”U nekoliko stotina metara imati dom jednog Andrića i Mirka Komnenovića i školu u kojoj je učio Njegoš privilegija je kojom može da se pohvali samo jedan grad na svijetu – Herceg Novi. Srećan sam što tu čast konačno vrijednujemo na pravi način”, istakao je predsjednik Opštine.

Priča o Andriću je tek počela

“Nalazimo se u vrtu, koji je bio jedini vrt i jedina kuća, koju je Ivo Andrić sagradio za svog nemirnog vijeka. Bilo je to u jeseni njegovog života, onda kada je živio upravo ovdje, mirno i stvarao zajedno sa suprugom Milicom Babić. Šta ga je dovelo kod nas, šta je ovdje stvorio i ima li te mjere da se izračuna šta se sve u Herceg Novom može stvoriti. Uvjeren sam da svi večeras mislimo da nema”, kazao je na otvaranju Kuće Iva Andrića član ekspertskog tima na projektu revitalizacije Kuće Iva Andrića, Vladimir Roganović.

On je poručio da je ovo veliko veče za Herceg Novi i za cijelu našu kulturu, poručio je Roganović, dodajuči da je priča o Andriću tek počela, zahvaljujući gradu Herceg Novom.

O izložbi “Ivo Andrić pisac i/ili diplomata”, kojom je otvorena Kuća Iva Andrića, govorila je autorka, direktorica Muzeja grada Beograda, Tatjana Korićanac.

”Za Muzej grada Beograda je velika čast što smo pozvani da učestvujemo u ovom projektu”, kazala je Korićanac i zahvalila se na pozivu. Kako je rekla, izložba je premijerno prikazana 2011. godine i do danas je postavljena 50-ak puta širom Evrope, u gradovima u kojima je Andrić diplomatski službovao, ali je i prevazišla njegovo diplomatsko putešestvije.

Načelnik Opštine Višegrad, Mladen Đurđević, rekao je da mu je “srce kao Rusija” i da je napravljen novi korak u budućnost.

On je rekao da kuća Iva Andrića u Višegradu nije u vlasništvu te opštine, ali je istakao da zahvaljujući Emiru Kusturici imaju Andrićgrad, i da je sve veći broj ljudi ”koji žele da dođu u Višegrad, posjete i vide sve ono o čemu je Ivo Andrić pisao”.

U prvom dijelu umjetničkog programa otvaranja “Andrićeve hercegnovske staze” učestvovali su prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu Igor Đorđević i Marija Bergam, a u drugom dijelu programa je otvorena izložba “Ivo Andrić pisac i/ili diplomata”, autorke dr Tatjane Korićanac. U muzičkom dijelu nastupila je Danica Krstić.

Program otvaranja nastavlja se večeras, 17. jula promocijom knjige ”Andrić u Novom” dr Vladimira Roganovića, čiji početak je zakazan za 21 sat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније