Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila M.L.B.

17. 07. 2018. 07:10 >> 06:56

POSTAVKA U ETNOGRAFSKOM

Od kulturnih vrijednosti zavisi i naše trajanje

Prva stalna postavka Etnografskog muzeja otvorena je sinoć na Cetinju.

Postavkom je predstavljen narodni život i kultura etnički i vjerski heterogenog stanovništva Crne Gore, u periodu od sredine XIX do prve polovine XX vijeka, a autorsku ekipu čine: Blažo Markuš, Ljiljana Đurišić, Tatjana Rajković, Maja Dragićević Roganović i Aleksandra Blagojević.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović rekao je na otvaranju da materijalno nasljeđe, o čemu svjedoče izloženi muzejski predmeti, prate bogati autentični sadržaji nematerijalne kulturne baštine, što sve zajedno čini jednu impozantnu zalihu kulturnih vrijednosti prema kojoj se moramo odnositi kao prema nečemu od čega zavisi i naše trajanje u vremenu.

“U Narodnom muzeju posebno, jer sve ovo što se čuva pod tim imenom dio je zajedničke kulturne istorije građana Crne Gore, ono što određuje kolektivno pamćenje i pripadnost, i čime se dokazuje identitet. Ta nit trajanja, kao i bogatstvo muzejskog fonda Etnografskog i Narodnog muzeja u cjelini, obavezuje nas da budućim generacijama ostavimo relevantan dokaz o pokretnim kulturnim dobrima koja su nam povjerena",  kazao je Bogdanović.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović je rekla da nije slučajno što je otvaranje stalne postavke Etnografskog muzeja upriličeno upravo u prazničnim danima u kojima se slavi Dan državnosti.

"Ono što smo danas ne bi bili bez iskre u ognjištu, preslice, struke, gusala i jatagana... Ono što ćemo sjutra biti određuje naš odnos prema materijalnom i nematerijalnom naslijeđu koje u amanet i sjećanje ostavljamo generacijama koje dolaze", istakla je Miranović.

Rukovoditeljka Etnografskog muzeja Maja Dragićević-Roganović nagalsila je da stalna postavka iz etnografskog naslijeđa Crne Gore na sublimiran i sažet način prikazuje sve aspekte tradicionalnog narodnog života u Crnoj Gori.

“Za potrebe postavke, iz bogatog i raznovrsnog fonda, koji broji oko četiri hiljade i petsto predmeta, zbog skučenosti prostora izdvojeno je oko 400, kojima se želi dočarati narodni život i kultura etnički i vjerski heterogenog stanovništva Crne Gore", navela je Dragićević-Roganović.

U okviru muzičko-zabavnog programa nastupili su gudački kvartet Allegria, violinistkinja Dina Desančić i rok bend Akademia.

M. Stanojević, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније