Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila M.L.B.

16. 07. 2018. 11:32   >>  11:24

CETINJE

Klavirski duo otvorio festival "Espressivo"

Koncertom klavirskog dua Tra Noi, koji čine pijanistkinje Jelena Vukićević Vukmirović i Ivana Pešić, na Cetinju je sinoć počeo 11. festival klasične muzike "Espressivo".

Umjetnice već deset godina nastupaju zajedno, a nakon koncerta na Cetinju kazale su da su veoma zadovoljne i počastvovane što su dobile priliku da nastupe na otvaranju Espressiva.

"Dugogodišnji rad se najbolje kruniše na festivalima, a takav je festival "Espressivo" koji je već postao tradicija i posebna je čast otvoriti jedan ovakav događaj pa smo obije ponosne", rekla je Vukićević Vukmirović.

Vukićević Vukmirović i Pešić ističu da su se posebno pripremale za ovaj koncert, a odabrale su djela Čajkovskog, Geca i Rahmanjinova.

“Ja vjerujem da kvalitet nađe mjesto. Malo je teža situacija dokazati se našoj publici i organizatorima naših renomiranih festivala. Mi to radimo našim kvalitetom i sasvim sam sigurna da ćemo mi naći svoje mjesto",  istakla je Pešić. 

Umjetnički direktor festivala Miran Begić, kaže da je Espressivo satkan od visokih umetničkih dometa i njegov uticaj u posljednjoj deceniji primijećen je na ukupnu klimu crnogorske muzičke scene. Njegov značaj, dodaje Begić, ogleda se i u interakcije između vrhunskih crnogorskih i svjetskih umjetnika.

"Tako da i to bila početna motivacije za organizovanje festivala da se naši ljudi koji sviraju povežu sa vrhunskim umjetnicima iz inostranstva i dobiju priliku da češće sviraju", rekao je Begić.

Begić dodaje da će festival biti nastavljen 19. jula kada će u Vladinom domu nastupiti svjetski poznati pijanista Vladimir Viardo.

"Vladimir Viardo je osoba sa kojom mi sa Muzičke akademije razgovaramo ne samo o koncertima već o mogućnosti da na Cetinju budu otvorene doktorske studije. On je profesor na dva renomirana svjetska Univerziteta i očekujemo da će privući studente iz cijelog svijeta", naglasio je Begić.

Festival se završava 10. avgusta.

M. Stanojevic, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније