Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: F.R.

11. 07. 2018. 22:32   >>  12. 07. 2018. 10:06

FESTIVAL KLASIČNE MUZIKE

"Espressivo" od 15. jula na Cetinju

Festival klasične muzike “Espressivo biće održan od 15. jula do 10. avgusta u Vladinom domu na Cetinju.

Umjetnički direktor festivala Miran Begić najavio je za RTCG da će jedanaesto izdanje festivala početi u nedelju 15. jula u 21 sat u svečanoj sali “Ivan Crnojević” u Vladinom domu, a na otvaranju će nastupiti klavirski duo “Tra Noi” koji čine Jelena Vukićević Vukmirović i Ivana Pešić.

"Tokom jula ljubitelje kvalitetne muzike očekuju još četiri koncerta pa će tako 19. jula koncert imati svjetski priznati pedagog i pijanista Vladimir Viardo. Naredni koncert rezervisan je za 23. jul kada će nastupiti “Clazz Quintet” koji sačinjavaju profesori u crnogorskim nižim i srednjim muzičkim školama Bojana Brajović (gitara), Milanka Nikčević (klavir), Boris Nikčević (flauta), Slaven Turusković (kontrabas) i Predrag Lazović (bubnjevi). U nastavku programa, 28. jula gost festivala biće albanska pijanistkinja Silva Skenderi, dok će poslenji julski koncert biti održan 30. jula, i na njemu će svoja umijeća predstaviti tri vrsna umjetnika Viktor Tretiakov i Natalia Likhopoi iz Rusije", rekao je Begić.

Naglasio je da će umjetnici nastupiti zajedno sa orkestrom "Turksoy" koji je platforma mladim talentovanim studentima konzervatorijuma svojih zemalja članica.

"Turksoy je organizacija koja postoji od 1992. i od svog osnivanja radi na očuvanju i afirmisanju kulture turkijskih naroda i njenoj promociji ljudima širom svijeta, gdje i nastupa njihov Međunarodni kamerni orkestar. Iste večeri, dogodiće se svjetska premijera festivalske porudžbenice, kompozicije “Divertimento” Milovoja Pićurića, koja je inspirisana nematerijalnim kulturnim nasljeđem Crne Gore", kazao je Begić za RTCG.

On je ukazao da će festival biti nastavljen i u avgustu, a na prvom koncertu koji je zakazan za 6. avgust nastupiće Aleksander i Ivan Rudin iz Rusije, dok će posljednji festivalski koncert biti priređen 10. avgusta i na njemu će nastupiti “Nova trio” koji čine violinistkinja Tanja Bogdanovć, čelistkinja Maja Antić Kalezić kao i pijanista Oleksij Molčanov. Svi programi će počinjati u 21 čas, a ulaz je besplatan.

"Festival “Espressivo” je programski satkan od visokih umjetničkih dometa i njegov uticaj u posljednjoj deceniji je primjećen na ukupnu klimu crnogorske muzičke scene. Njegov značaj ogleda se i u interakciji između vrhunskih crnogorskih i svjetskih umjetnika koji pored muzičkog iskustva razmjenjuju energiju, ideje i dovodi do novih izvođenja i novih stvaranja. Pored međunarodnog povezivanja, festival je upravo način da se još intezivnije i kvalitetnije pristupi afirmisanju kulture i umjetnosti i upoznavanje ciljnih grupa sa savremenim umjetničkim tokovima", poručio je Begić.

Festival se organizije pod pokroviteljstvom i podrškom Ministarstva kulture, Univerziteta Crne Gore i Muzičke akademije, Opšitina Cetinje i Narodnog muzeja Crne Gore.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније