Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

22. 06. 2018. 19:43   >>  19:32

26. IZDANJE FESTIVALA

Kotor grad djeteta od 1. do 12. jula

Kotorski festival pozorišta za djecu (KFPD) ove godine se realizuje 26. put, od 1. do 12. jula. Pokrovitelji ovog izdanja su Opština Kotor i Ministarstvo kulture Crne Gore, zlatni sponzor je TO Kotor, a suorganizator je Kulturni centar “Nikola Đurković”.

Sekretarka za kulturu Opštine Kotor Jelena Vukasović je na današnjoj pres konferenciji kazala da je Kotorski festival pozorišta za djecu na ponos osnivaču Opštini Kotor i da je Opština spremna da pruži vjetar u leđa tako značajnoj manifestaciji koja se i ove godine realizuje u sklopu Međunarodnog festivala Kotor Art čije se parole poklapaju - “Stavi prst u more i bideš spojen sa cijelim svijetom” i “Put oko svijeta”, Opština de ove godine izdvojiti 140.000 eura za KFPD što je do sada najveĆi iznos koji je opredijeljen od strane Opštine za ovu manifestaciju.

Vukasović je takođe navela da smatra da je KFPD jedno srce od festivala i da je u pitanju jedna od najznačajnijih manifestacije u Crnoj Gori.

Direktorka Turističke organizacije Kotor Ana Nives Radović navela je da je TO osim dosadašnje podrške ove godine odlučila i finansijski da podrži Festival i postane zlatni sponzor između ostalog zbog rekordnog broja umjetnika i zemalja iz kojih dolaze.

Istakla je da će podrška iz godine u godinu samo rasti jer ovo nije obično sponzorstvo već početak jedne ozbiljne i dugoročne saradnje.

"TO Kotor prepoznaje potencijal grada Kotora da postane grad djeteta, a ovaj festival je osnova i oslonac za dobijanje takvog statusa. Želimo da sva djeca svijeta osjedaju da su dobrodošla na ovoj destinaciji", kazala je Radović.


Direktorka suorganizatora festivala KC “Nikola Đurković”, Marija Bernard, navela je da KC stavlja sve svoje ljudske i prostorne kapacitete u cilju što bolje i kvalitetnije realizacije svih programa festivala.

"Uloženo je 100.000 eura u Ljetnju pozornicu i napokon ćde djeca modi da uživaju u novom i modernom gledalištu i rekonstruisanoj sceni", istakla je ona.

Bernardova je naglasila da da je izuzetno raduje što de KFPD biti zatvoren predstavom “Cvrčak i mrav” koja je koprodukcija KC “Nikola Đurković”.

Direktor Fondacije Kotorski festival pozorišta za djecu Petar Pejaković zahvalio je svima na podršci i naglasio da je lijepo vidjeti da se svi raduju festivalu i rade sa radošdu i ljubavi. Naveo je da će u sklopu pozorišnog programa djeca modi da pogledaju 18 predstava i da je u pitanju kvalitetna selekcija, posebno iz regiona.

Festival će otvoriti Pozorište “Boško Buha” sa predstavom “Pepeljuga”.

Osim pozorišnog programa gledaoci de uživati u brojnim programima po trgovima i pjacama.

"Moto ovogodišnjeg festivala je “Put oko svijeta” i to je nešto čemu težimo i ka čemu idemo, i ponosni smo što tokom 12 festivalskih dana možete da stojite u Kotoru, a da se svijet vrti oko vas. Ove godine imamo 29 zemalja učesnica od Kine i Japana, preko Izraela i Irana, kroz cijelu Evropu, pa sve do Južne Amerike", saopštio je Pejaković.

On je istakao značaj umjetnosti za djecu i posvećenosti djeci i pomenuo staru parolu UNICEFA “Ko se okrene djeci okrene se bududnosti” i podsjetio da se moramo iznova i iznova vraćati na tu parolu kako ne bi zaboravili kolika je naša odgovornost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније