Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

21. 06. 2018. 22:47 >> 22:35

IZLOŽBA U NIKŠIĆU

Čovjekovo unutrašnje biće i prolaznost

U galerijama Dvorca kralja Nikole Prvog u Nikšiću izloženi su radovi akademskih slikarki Ane Šćekić i Milene Krivokapić, objedinjeni pod nazivom ”Ljubav, smrt i strah”.

Riječ je o 24 platna naslikana tehnikama akrilik i ulje, kao i 15 crteža u čijem središtu je čovjek, njegovo unutrašnje biće i prolaznost.

U ime organizatora izložbe nikšićke Javne ustanove Muzeji i galerije, Mišo Milatović rekao je da se obje umjetnice bave pitanjem čovjekove samospoznaje i samoostvarenja.

Milatović je ”izlistao” biografiju Ane Šćekić, slikarke iz Podgorice, koja je 2008. godine diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi profesora Branislava Sekulića.

Šćekić je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i dobitnica je više nagrada, a izlagala je na više grupnih i samostalnih izložbi u državi i inostranstvu.

Na izložbi u Nikšiću predstavila sa 14 slika rađenih akrilikom na platnima velikog formata, a karakteriše ih, kako je ocijenio Milatović, ”jednobojna pozadina iz koje izlaze ljudske ili čovjekolike figure, glave i lica”.

Šćekić je potvrdila da je u fokusu njenih radova čovjek ” čije se tijelo pretvara u životinju, a vrisak predstavlja unutrašnje konflikte, neispoljavanje strahova, proces samospoznaje, snagu povezanosti sa prošlošću i prevazilaženje mučnih mentalnih stanja”.

Za zajedničku izložbu ”preporučila” ih je, kako je kazala, ista tematika koju različito ispoljavaju.

“Sada sam se opredijelila za akrilik na platnu koja, uglavnom, odslikavaju duševni poremećaj i stigma. Milena više radi na skeletu, a ja sam se više skoncentrisala na ljudskoj figuri, koja se polako transformiše u životinjsku”, rekla je Šćekić.

Milena Krivokapić diplomirala je 2015. godine na Odsjeku za slikarstvo u klasi profesora Dragana Karadžića. Usavršavala se, kako je navedeno, u zemlji i inostranstvu 2012. godine u okviru projekta mobilnosti studenata između FLU-Cetinje i Akademije lijepih umjetnosti iz Firence, tokom jednog semestra. Izlagala je na više grupnih, a imala je i nekoliko samostalnih izložbi u državi i inostranstvu.

Krivokapić se nikšićkoj publici predstavila sa deset ulja na platnu i 15 crteža, a u centru njenih interesovanja je ”čovjek, njegova tjelesnost i prolaznost”.

”Na radovima sam se bavila ekspresionističkim načinom slikanja u kombinaciji sa klasičnijim pristupom, ali ono zajedničko sa Anom i srž našeg interesovanja je što dajemo prednost unutrašnjem, preživljenom i emocionalnom”, rekla je Krivokapić.

Govoreći o čovjeku kao čestom motivu u umjetničkom stvaralaštvu, Krivokapić je ukazala da je ”najveća nepoznanica čovjeku sam čovjek”, a likovni stvaraoci uvijek će se truditi da posmatraju sebe i druge da bi postigli neke odgovore.

” Iako se bavimo i apstraktnim i realnim, ne treba ih odvajati, jer su sjedinjeni. Sve potiče od čovjeka, od predstave o njemu i načina na koji to vidimo i proživljavamo”, rekla je Krivokapić.

Izložba “Ljubav, strah, smrt” organizovana je u okviru junskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2018.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније