Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: M.L.B.

11. 06. 2018. 08:53 >> 08:48

BOGATO IZDANJE

Novi broj časopisa "Komun@"

Novi broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine "Komun@" odštampan je na većem broju stranica i već se nalazi na prodajnim mjestima širom Crne Gore.

Komun@ i ovoga puta donosi veliki broj interesantnih tekstova sa cijelog područja Crne Gore, a časopis počinje uvodnikom "Ontološko crnogorsko ogledalo " iz pera Marijana Maša Miljića koji ističe da je “Komun@" nastala u borbi protiv zaborava, na temelju kulture sjećanja i animacije prošlosti i da ostaje samo ono što je zapisano , što dobije neku formu, jer sve što je bez oblika ne može da opstane i ono što nije zapisano, kao da nije postojalo, niti se dogodilo…”

U ovom broju Komune specijalna fotoreportaža posvećena anifašizmu sa raritetnim i veoma zanimljivim fotografijama iz NOR-a, kao i tekst Braha Adrovića iz te oblasti posvećen nastarijoj Beranki Slavki Džudović, učesnici NOB-a, predratnoj, ratnoj i poratnoj aktivistkinji. Husein Ceno Tuzović, takođe podsjeća na nekadašnji Austrougarski logor u selu Vuksanlekići na području Tuzi u tekstu pod naslovom “Tifus je kosio i đecu”.

Rubrika “Jubileji” iz pera dr Čedomira Bogićevića posvećena je 130-to godišnjici proglašenja opšteg imovinskog zakonika i 110-to godišnjici od smrti Valtazara Bogišića, a dr Božidar Šekularac piše o Guvernadurima Radonjićima u tekstu pod naslovom “Vlastela plemići i državotvorci”.

U Komuninoj stalnoj rubrici “Iz naše diplomatije” Dejan Vuković, aktuelni crnogorski konzul u Frankfurtu predstavlja uglednu britansku ličnost Vilijama Dikina koji je zajedno sa generalom Ficrojom Meklejnom visoko cijenio crnogorsku borbu za slobodu u toku NOR-a.

U ovom dvobroju Komune na povećanom broju strana i ekskluzivna priča o Jusufu Deleviću, čije ime i postojanje je totalna nepoznanica u gradu na Limu pod nazivom “Muftija zagubljen u prevodu” sa fotografijama i dokumentima koje se po prvi put prezentiraju javnosti iz ličnog arhiva Adema Ada Softića, beranskog hroničara, fotoreportera i sakupljača brojnih raritetnih dokumenata iz istorije Berana i okoline.

Tu je i storija Minje Bojanića o Adorjanu Mađaru koji se čitav životni vijek trudio da održi korak sa svijetom, unaprijedi turizam zavičaja, te i u tom bude primjer mnogima u Boki, kao i tekst o sodadžiji Dobrivoju Petkoviću iz Pljevalja pod nazivom “Kliker za klaker” koji potpisuje pljevaljski hroničar Vojkan T. Bojović.

Milo Raduš u tekstu za istoriju naše kinematografije pod naslovom “Bota je stvorio Pita”, piše da je sada već davne 1988.godine čuveni filmadžija Božidar Bota Nikolić za potrebe filma “Tamna strana sunca“ koji je sniman na atraktivnim lokalitetima Crnogorskog primorja angažovao tada nepoznatog plavušana Bred Pita, danas najtraženijeg i najplaćenijeg filmskog superstara, a dr Draško Došljak u rubrici “In memoriam” redove posvećuje nedavno preminulom fimskom sinesti i proslavljenom crnogorskom režiseru Gojku Kastratoviću u tekstu sa naslovom “Doviđenja Druže doviđenja”.

Dražen Drašković iz Kolašina u tekstu pod naslovom “Trava neće zaborava ” za ovaj broj Komune piše o Danijelu Vinceku koji je prije par dana proslavio 92 rođendan, a Andrea Đuranović u priči o nekadašnjem čuvenom podgoričkom prodavcu sira Osmanu Hadžikadriću vraća nas u zlatna vremena Podgorice i podsjeća na ideju rukovodstva preduzeća “Tržnice i pijace” da se jednom pasažu na Zelenoj pijaci u Gintašu da simbolično ime “Osmanova ulica”.Tu je još jedan tekst iz Podgorice iz pera Bata Abdića o dječacima iz ulice Kritskog odreda i Mašanu Božoviću, njegovom nekadašnjem komadantu.

U redovnoj Komuninoj rubrici “Dijaspora”, Ljubomir Perović podsjeća na deceniju i po udruženja Crnogoraca “Krstaš” u Lovćencu kao čuvaru zavičajnog ognja, a Željko Milović iz Bara na nekadašnju gradsku bleh muziku koja na žalost ne postoji više već trideset godina i Bar je “uvozi” iz Boke za prigodne svečanosti.Tu je i razglednica iz Plava koju potpisuje publicista i slikar Ibrahim Reković u kojoj objašnjava da za razliku od nekadašnjih drugih gradova na raskrsnici karavanskih puteva od Stammbola, Skoplja, Prizrena prema Podgorici, Skadru i Dubrovniku nikada Plav nije imao han, jer je zapravo taj gradić na obali čuvenog Plavskog jezera bio i ostao jedan veliki HAN.

U ovom broju Komune Željko Starčević piše o planini Orjen u zaleđu Herceg Novog i lokalitetima koji su itekako značajni za razvoj izletničkog turizma, a Anita Adrović o Žabljaku Crnojevića kao kulturno-istorijskom spomeniku prve vrste koji nije niti istorijski, niti arheološki u potpunosti ispitan, dok B.Brašnjo u zapisu sa Krivošija piše o mjestu u zaleđu Bokokotorskog zaliva na pola puta između Risna i Grahova koje je poznato kao najkišovitiji kraj u Evropi.

Tu je i veoma interesantno kolumnističko putovanje Minje Bojanića koje se odnosi na magarce kao ugroženu životinjsku vrstu koja rapidno izumire, ali i na svijetli primjer farme u Martinićima zahvaljujući kojoj je ova životinja postala originalna podvrsta savremenog turističkog “brenda”

U rubrici “stari zanati” Sonja Čepurina piše o tradiciji brodomaketarstva u Boki i izradi maketa drevnih jedrenjaka od strane Novljanina Jerka-Bata Bogdanovića koje ne ostavljaju ravnodušnim brojne ljubitelje ovog starog hobija.

U Komuni se povremeno piše i o nekadašnjim medijima i medijskoj baštini pa tako u ovom broju Jovaš Stanišić podsjeća na bivša fabrička glasila tj.list “Informator” nekadašnje fabrike Radoje Dakić.

U ovom broju Komune predstavljamo i nove naslove.Tako mr Sait Šabotić u tekstu o knjizi Veselina Konjevića “Kazivanje Ahmet-Baga Mušovića “ koji je izdao “Almanah”ističe da je autor želio da se ne prećuti ono što se smatra važnim i što može ostvariti napredak u nauci i istoriografiji. Takođe Komuna u rubrici “Naši novi naslovi” predstavlja dvije nove knjige čiji je izdavač i suizdavač upravo časopis Komun@ i to knjigu Momčila Moma Milovića “Pjesmarica s mora i Grahovca” u prikazu koji potpisuje Voislav Bulatović i “Usput u Zlostupu sami” autora Žarka Mandića koji potpisuje Ljiljana Vojnović.

U Komuni u rubrici “baština naših đardina” priča o Lavandi kao blagorodnoj i ljekovitoj biljci koja predstavlja i univerzalni prirodni dezodorans u primorskim mediteranskim kućama kao i tekst pod naslovom “Biseri baštine bez međa” iz redovne rubrike “biblioteka” koji se odnosi na predstavljane časopisa Komuna@ kao odabranog jedinog predstavnika Crne Gore na predstižnom Festivalu “Minority”- Dani nacionalnih manjina u Sarajevu pod krovom tamošnje Akademije likovnih umjetnosti koji potpisuje Zehra Kuburović.

I ovaj, broj Komune potpisuju direktor mr Amer Ramusović, glavni urednik Minja Bojanić i grafički urednik Voislav Bulatović, a čitaoci ga mogu pronaći na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније