Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

29. 05. 2018. 09:58 >> 10:00

PODGORICA

Film o Grejs Džouns za početak UnderhillFesta

Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma, 9. UnderhillFest, biće održan od 5. do 12. juna 2018. godine u Podgorici.

Kako su saopštili organizatori, festival će svečano biti otvoren u utorak, 5. juna na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku kada će biti prikazan film "Grace Jones: Crveno svjetlo i hljeb", nesvakidašnji dokumentarac Sofi Fajns o Grejs Džouns, jedinstvenoj figuri čiji je uticaj na popularnu kulturu nemjerljiv.

"U filmu možemo vidjeti jedinstvena izvođenja kultnih hitova kao što su 'Slave To The Rhythm' ili 'Pull Up To The Bumper', kao i novije autobiografske numere 'Williams’ Blood' i 'Hurricane'. Ove lične pjesme povezaće nas sa porodičnim životom Grejs Džouns, dok pratimo putovanje kroz Jamajku, otkrivajući njene korjene i priču o traumatičnom djetinjstvu", navodi se u najavi festivala.

Sofi Fajns je, podsjećaju, britanska autorka između ostalog poznata po dokumentarnim filmovima koje je radila u saradnji sa poznatim slovenačkim filozofom Slavojem Žižekom - "Pervertitov vodić kroz ideologiju" i "Pervetitov vodič kroz film", kao i po saradnji sa legendarnim rediteljem Piterom Grinevejom. Inače dolazi iz poznate umjetničke porodice. Braća su joj Rejf i Džozef Fajns.

Na 9. UnderhillFestu biće prikazano 18 filmova, a kao i ranijih godina biće podijeljeni u tri kategorije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku. Selektor filmskog programa je Vuk Perović, a o nagradama odlučivaće tročlani žiri koji čine producentkinja Miljenka Čogelja (Hrvatska) i reditelji Ivan Salatić (Crna Gora) i Marko Grba Singh (Srbija). Filmovi će biti prikazani na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku i u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović".

"Prethodne godine smo pokrenuli program RAD, radionicu za autorke dokumentarnih filmova iz našeg regiona koji je ove godine prerastao u CIRCLE, program koji okuplja autorke i producentkinje dokumentarnih filmova iz zemalja Jugoistočne Evrope, koje će uz saradnju sa renomiranim mentorkama imati priliku da razvijaju projekte koji imaju međunarodni potencijal. CIRCLE će imati tri modula. Prvi je na UnderhillFestu, drugi u Novom Sadu, a treći na festivalu u Lajpcigu.Ovaj program UnderhillFest realizuje zajedno sa producentskom kućom Wake Up Films iz Srbije", navodi se u saopštenju.

U okviru 9. UnderhillFesta, biće održan i trodnevni program U FOKUSU, koji Festival realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava.

"Takođe, biće organizovan i edukativni program - DOKUŠKOLA - dvodnevna škola dokumentarnog filma za završne razrede srednjih škola.Radionicu će voditi Rajko Petrović u prostorijama Mtel digitalne fabrike", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније