Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: I. P. ]

26. 05. 2018. 11:01 >> 11:08

KUD "BUDO TOMOVIĆ"

"Koncert u Canovu čast i za naš merak"

Kulturno-umjetničko društvo "Budo Tomović" priredilo je sinoć koncertni spektakl u sali KIC-a. Koncert je bio priređen u čast dugogodišnjeg umjetničkog rukovodioca i koreografa KUD-a "Budo Tomović", Hasana Cana Đečevića.

 

Direktorica KIC-a Snežana Burzan podsjetila je da se Podgorica duže od sedam decenija diči ansamblom koji igrom i pjesmom širom Evrope i svijeta promoviše bogatstvo, raznovrsnost i ljepotu našeg folklora.

"Neumorni entuzijasta, čika Cano, doprinosio je razvoju folklora i očuvanju kulturne baštine Podgorice i Crne Gore", istakla je Burzan, podsjećajući i na njegove prethodnike dr Vladimira Šoća, Ablaha Abdovića, Draška Savkovića.

Direktor Udruženja folklornih ansambala Crne Gore Lazar Božović, čestitajući folklorašima godišnji koncert, ukazao je na izuzetan doprinos koji je Cano Đečević dao razvoju folklorne scene nekadašnjeg Titograda, Podgorice i Crne Gore, radeći sa velikim strpljenjem i ljubavlju sa djecom i omladinom.

Koncert "Hvala, čika Cano!" bio je sve vrijeme ispunjem emocijama i predivnom energijom, a potvrdio da je Đečević istinski tokom više od 40 godina karijere, generacijama folkloraša nesebično prenosio ljubav prema narodnoj igri i pjesmi.

Pokazivali su to fantastičnom igrom KIC-ovi igrači u koreografijama igara iz stare Crne Gore, Vrsute, Vlaškim igrama, igrama iz Boke, albanskom igrom Šota...

"Oko 100 članova reprezentativnog i omladinskog folklornog ansambla, praćeni KIC-ovim Narodnim orkestrom, poletno, mladalački i energično plijenili su perfektnom igrom, ljepotom i stasa i kostima. Publika je gromkim i dugim aplauzima, nagrađivala njihove nastupe, a naročito dirljiv bio je prvi put zajednički nastup folkloraša i dijela KIC POP HORA u nekoliko koreografija (Vrsuta, Boka, Šokačke, Leskovac i igre iz Crne Gore) predvođen dirigentom Sašom Barjaktarovićem. Takođe, cijela sala pjevala je u glas sa Šukrijom Žutim Serhatlićem i mladom solistkinjom Anđelom Ulićević", saopštio je KIC.

Kroz najljepšu podgoričku noć folklora publiku je vodila glumica Marija Maša Labudović.

"Kuriozitet ove večeri prestavljalo je to da su se svi učesnici spektakla odrekli honorara u znak sjećanja i poštovanja dugogodišnjeg kolege Hasana Cana Đečevića. Ovo je bio drugi koncert pod naslovom 'Hvala, čika Cano!', a podsjećamo da smo prvi organizovali u februaru ove godine kada je više od 130 članova pionorskih folklornih ansambala KIC-a 'Budo Tomović' i tivatskog KUD-a 'Boka' oduševilo publiku u Velikoj sali KIC-a", navode iz KIC-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније