Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

25. 05. 2018. 16:56   >>  16:47 2

ČETVRTI PUT

Džada Film Fest i ove godine na PG ulicama

Džada Film Fest će se održati, četvrti put zaredom, u periodu od 4. do 10. juna na ulicama Podgorice. Organizatori su poručili da budući da je 2018, godina Evropske kulturne baštine, ovogodišnje izdanje festivala će predstaviti sedam evropskih filmova.


Kao i prethodne tri godine i na četvrtom izdanju „Džada Film Fest-a“ publiku očekuju novine. Prva novina je uvođenje programa „Džada Junior“ koji je namijenjen i mlađoj publici, a druga je svrstavanje „Džada Film Fest-a“ na mapu zelenih festivala.

„Četvrto izdanje festivala nam donosi i jednu programsku novinu. Obzirom na veliki broj mlađe populacije, naših vjernih pratilaca, odlučili smo da u sklopu „Džada Film Fest-a“, kreiramo novi sadržaj pod nazivom „Džada Junior“. Dan koji će biti posvećen, ne samo odraslima, već prvenstveno mlađoj populaciji", kazala je Nina Lončar iz marketing agencije Link Creative Studio, organizatora Džada Film Fest-a.

Ona je poručila da je „Džada Film Fest“ od prvog izdanja imao preduslov da bude zeleni festival.

"Zaustavljanjem saobraćaja na nekoliko glavnih saobraćajnica, smanjuje se prisustvo CO2 u vazduhu u frekventnim djelovima grada. Kao organizatori, koji svojim primjerom žele da daju doprinos podizanju svijesti o značaju smanjivanja karbonskog otiska, odlučili smo da ove godine idemo i jedan korak dalje. Svi filmovi će se projektovati na velikom platnu uz pomoć SOLARNE energije, korišćenjem opreme za solarni bioskop“, rekla je Lončar. 

Organizatori su saopštili da im je čast što će, kao zeleni festival, ove godine biti dio projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori“, koji realizuje od kancelarije UNDP-a u Crnoj Gori. 

“Naša sposobnost inoviranja je beskrajna i uzbudljiva. UNDP širi krug prijatelja i članova Zelenog pokreta u Crnoj Gori. Sa Džada Film Festom praktično počinje festivalska sezona u Crnoj Gori a zeleni festivali koji primjenjuju mjere zaštite životne sredine i promovišu ekološki aktivizam u svijetu su odavno postali norma", kazala je Aleksandra Kiković iz UNDP-a.

Kao i prethodnih godina, i ove godine, festival se održava u saradnji sa Crnogorskom kinotekom i Glavnim gradom, kao partnerima na projektu.

“Posljednje tri godine Glavni grad podržava veliki broj događaja koji svojim sadržajem i kvalitetnom organizacijom promovišu ne samo kulturu, već kroz svoje programe daju značajan doprinos kako razvoju Podgorice, tako i Crne Gore.  Glavni grad i ove godine pruža podršku “Džada Film Fest-u” , ovom već tradicionalnom događaju, koji u koncepcijskom smislu, daje poseban pečat Podgorici, transformišući njene užurbane gradske zone u “oaze” za druženje i uživanje u zanimljivom kulturnom sadržaju na otvorenom, a po ugledu na svjetske metropole", kazao je menadžer Glavnog grada, Drago Đeković.

Publika će imati priliku da na velikom platnu pogleda ostvarenja „Kad porastem biću kengur“, „Volver“, „Goodbye Lenin“, Dvije čađave dvocijevke“, „Turist“, „Ta divna splitska noć“.

Film koji će se prikazati u sklopu programa „Džada Junior“ je ekranizacija knjige „Mali princ“.

“Mislim da je ovo početak jednog divnog prijateljstva - bila je prva impresija koju sam imao kada su me organizatori kontaktirali, prije četiri godine, da budem promoter i “glumac” u njihovoj prvoj reklamnoj kampanji za “Džada Film Fest”. Od tada saradnja se svake godine proširivala, preko uključivanja studenata FDU, do toga da u ovom četvrtom izdanju postanem selektor festivalskog programa. Značaj ovog festivala vidim u približavanju filma kao medija, ali i cjelokupne filmske umjetnosti najširoj publici ”, izjavio je Nikola Vukčević, selektor Džada Film Fest-a 2018.

Džada Film Fest 2018 održava se u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, a podržali su ga kompanija Mtel kao generalni sponzor, UNDP kao partner zelenih festivala, kao i pokrovitelji Glavni grad Podgorica, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Ministarstvo kulture Crne Gore, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Francuski Institut, i brojni prijatelji i mediji koji su prepoznali značaj ovog tradicionalnog kulturnog događaja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније