Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: M.L.B.

21. 05. 2018. 10:16   >>  10:08

U NOVOM SADU

Izložba Kotorskog zimskog karnevala

Trećeg i poslijednjeg dana manifestacije "Dani Kotora u Novom Sadu", u klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada, otvorena je izložba fotografija "Pola milenijuma Kotorskog zimskog karnevala".

Na izložbi je predstavljeno 28 fotografija i portreta raznih generacija umjetnika. Najstarija slika potiče iz 1961. godine, a postavka obuhvata i one nastale februara ove godine, tokom poslijednjeg karnevala.

Goste iz Kotora i novosadsku publiku, u ime domaćina, pozdravila je Miljana Kozarov, pomoćnik direktora Kulturnog centra Novog Sada.

Ona je podsjetila da je ovih dana potpisan sporazum o saradnji između KCNS-a i kotorskog KC-a „Nikola Đurković“, te da je ovo samo jedna od manifestacija koje će dvije ustanove ubuduće zajednički organizovati.

Govoreći o zimskom karnevalu koji ove godine bilježi pet vijekova postojanja, direktorka KC-a iz Kotora, Marija Bernard, kazala je da je ta manifestacija utkana u mentalitet grada Kotora i njegovih žitelja.

"Kulturni centar „Nikola Đurković“ pokrenuo je ove godine inicijativu da se Kotorski zimski karneval proglasi nematerijalnim kulturnim dobrom. Vjerujemo da će nadležne institucije prepoznati značaj ove manifestacije i da ćemo dobiti pozitivan odgovor",  rekla je direktorka kotorskog Kulturnog centra i proglasila izložbu otvorenom.

Objašnjavajući istorijat karnevala, Dušan Davidović, predsjednik Savjeta Kulturnog centra “Nikola Đurković” rekao je da ova manifestacija potiče iz srednjeg vijeka, a naslonjena je na stari običaj paljenja proljećnjih vatri u očekivanju duhovnog pročišćenja i ispraćaja zime,a uoči vaskršnjeg posta.

Upravnica Gradske biblioteke i čitaonice u Kotoru, Marija Starčević, zahvalila se Kulturnom centru Novog Sada na prilici da predstave kotorski karneval u Novom Sadu i osvrnula se na humorističko-satirični list „Karampana“, koji tokom zimskih karnevalskih svečanosti u Kotoru izlazi još od davne 1926. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније