Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

13. 02. 2013. 13:54 >> 13:52

DRUGAČIJI POGLED

"Peter Handke i pozorište"

Izložba koja je otvorena u Pozorišnom muzeju u Beču, prvi put rasvjetljava rad Petera Hendkea kao pozorišnog autora.

To je i prvi put da se jedna izložba bavi pozorišnim komadima tog austrijskog književnika. Originalni manuskripti, skice kostima, video-snimci premijera i lične stvari kao što je Handkeova električna gitara, treba, kasne radove ovog autora “da učine pristupačnijim i razumljivijim, jer je javnost sa pojedinim komadima imala poteškoća”, kaže Katarina Pektor koja je zajedno sa Klausom Kastbergerom pripremila izložbu.

Od 20 pozorišnih komada koje je Handke napisao između 1966. i 2012. godine kustosi su izabrali njih osam koji najjasnije prikazuju razvoj Handkea kao pozorišnog autora.

Potraga za izložbenim eksponatima nije bila laka jer su neki od manjih pozorišta, gdje su izvođene Handkeove predstave ugašeni.

Tako veći dio izloženih eksponata pripada književnom arhivu Austrijske nacionalne biblioteke, zbrici Johana Vidriha, njemačkom književnom arhivu u Marbahu, ali i arhivima pozorišta “Berlinski ansambl” i bečkog “Burgteatra”.

Izložba "Rad gledaoca.Peter Handke i pozorište"  otvorena je do 8. jula 2013. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније