Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

26. 04. 2018. 10:40   >>  10:32

ŠUPELJAK SAOPŠTILA

Muzeji su institucionalni čuvari nasljeđa

Muzeji su veoma bitni za naše obazovanje, za suočavanje sa prošlošću i za učenje o našoj prošlosti jer su oni, institucionalni čuvari našeg nasljeđa, kazala je direktorica Muzeja novca, Bojana Šupeljak.

Šupeljak je bila gošća Fakulteta za Crnogorski jezik na Cetinju gdje je održala predavanje na temu "Kultura śećanja i zaborava" kojom se želi ukazati na ulogu muzeja u našem društvu i očuvanju naše tradicije.

Šupeljak smatra da su muzeji veoma bitni za naše obazovanje, za naše suočavanje sa prošlošću i za učenje o našoj prošlosti jer su oni, kako je naglasila, institucionalni čuvari našeg nasljeđa.

"Muzeji su danas vrsta medija u kojima komunikacija nije jednosmjerna, već je to jedan multimedijalni prostor gdje se može aktivno komunicirati na višem nivou. Muzeji su sada okrenuti publici i u našem Muzeju novca mi se trudimo da našu postavku učinimo dostupnom svim generacijama. Ono što se kod nas može vidjeti je jedna izuzetna postavka novca koja je objedinjena u kolekciji 'Od perpera do eura' koja predstavlja period od preko 100 godina", rekla je Šupeljak.

Ona dodaje da u Muzej novca dolaze posjetioci iz cijele Crne Gore, ali i iz svijeta i da im je posebna čast što ih svake godine posjeti više od hiljadu crnogorskih đaka.

"Mislim da je interesovanje za posjete veliko, a posebno bih ukazala na obrazovnu ulogu muzeja pa je naša institucija uključena u projekat 'Čas istorije u Prijestonici' koji je namijenjen učenicima 7.razreda osnovnih škola koji posjećuju sve muzeje na Cetinju kako bi se upoznali sa našom istorijom", navodi Šupeljak.

Ona zaključuje da će muzeji u budućnosti biti pod uticajem savremenih tehnologija što će podrazumijevati da nećemo biti ograničeni da fizički budemo u jednom prostoru već ćemo imati virtuelne muzeje koji će nam biti lako dostupni.

M.Stanojević, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније