Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

23. 07. 2013. 12:51 >> 12:52

TEREMIN

Rekord na instrumentu koji se ne dotiče

Predstavnica Ginisove knjige rekorda potvrdila je da je u japanskom grdau Hamamatsu nastupio dosad najveći tereminski orkestar na svijetu i time postavio novi rekord.

 

Ukupno 272 osobe svirale su zajedno na koncertu održanom u centralnojapanskom gradu Hamamatsu, prenosi "Bi-Bi-Si" (BBC).

Događaj je organizovao Masami Takeuči koji je naučio da svira na tereminu u Rusiji, gdje je ovaj neobični instrument nastao prije oko sto godina.

Predstavnica Ginisove knjige rekorda potvrdila je da je to bio dosad najveći tereminski orkestar na svijetu.

Teremin je jedan od najstarijih elektronskih instrumenata. Izumio ga je Rus Leon Teremin 1919, a ono što ga karakteriše je to što je to jedini muzički instrument koji se svira bez doticanja.

Teremin ispušta električne signale koji proizvode veoma nadrealne, "vanzemaljske" zvuke, pa se često koristi za muziku u horor i naučno fantastičnim filmovima.

Teremin se svira tako što izvođač pomjera ruke oko dvije antene i na taj način reguliše jačinu i visinu tona.

Možda najpoznatija upotreba teremina u pop muzici može se čuti u pjesmi "Good vibrations" grupe "Bič Bojs".

Među muzičarima koji, takođe, sviraju na tereminu su i Džimi Pejdž i Žan-Mišel Žar.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније