Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

24. 04. 2018. 18:44 >> 21:30

MINISTARSTVA KULTURE

Saradnja CG i Albanije primjer u regionu

Saradnja Crne Gore i Albanije u oblasti kulture primjer je u regionu, ocijenili su crnogorski ministar Aleksandar Bogdanović i albanska ministarka Mirela Kumbaro Furdži.

Iz Ministarstva kulture je saopšteno da su Bogdanović i Kumbaro Furdži razgovarali danas na Cetinju o daljim koracima na unapređenju saradnje i jačanju veza između institucija kulture dvije zemlje.

"Ministri su podsjetili da su Ministarstvo kulture Crne Gore i Ministarstvo kulture Republike Albanije još 2009. godine potpisali Sporazum o saradnji u oblasti kulture, ali i zaključili da je na njegovim osnovama neophodno definisati konkretne prijedloge za saradnju u narednom dvogodišnjem periodu. Ovakav dokument biće kreiran u direktnoj komunikaciji između predstavnika ministarstava i institucija kulture dvije zemlje, istakli su sagovornici", navodi se u saopštenju.

Kako je ocijenjeno na sastanku, osim dinamične saradnje ministarstava, izuzetno je važna i komunikacija koju ostvaruju naše institucije, zbog čega će ovaj sastanak dati dodatni podsticaj i zamajac za kreiranje još bogatijih i sadržajnijih programa.

Ministri su kao značajnu oblast u saradnji naših zemalja preoznali film i kinemografiju, i istakli da će filmski centri intenzivnije raditi na jačanju saradnje i implementaciji zajedničkih projekata, posebno koprodukcionih, kojima se podstiče povezivanje profesionalaca u oblasti filma između Crne Gore i Republike Albanije.

Naglašen je značaj razvoja pozorišne, likovne i muzičke umjetnosti za kulturu jedne zemlje i zaključeno da će novim dokumentom biti predviđeno jačanje mehanizama za kontinuiranu razmjenu programa, projekata i umjetnika i učešće na festivalima koji se u ove dvije zemlje organizuju.

Bogdanović je istakao zadovoljstvo što značajan vid saradnje Crna Gora i Albanija ostvaruju i u regionalnom kontekstu, u okviru brojnih inicijativa i foruma kojima dodatno osnažuju kulturne veze.

"Projekti finansirani iz evropskih sredstava, na čijoj će implementaciji Crna Gora i Republika Albanija raditi u saradnji sa partnerima iz Republike Italije, ali i saradnja u okviru EU programa za kulturu, s posebnim akcentom na potprogram Kreativna Evropa omogućavaju nam da uvežemo iskustva i kapacitete i obezbijedimo dodatna sredstva za kulture našh zemalja", zaključeno je tokom današnjeg susreta.

Kako je saopšteno, ministri su razmotrili dinamiku realizacije IPA projekata nazvanih MONET i HAMLET, čija implementacija počinje u ovom mjesecu.

"Kako je istaknuto, u projektu MONET vodeći partner je Ministarstvo kulture Crne Gore i njegov cilj je stvaranje mreže muzeja i lokacija od značaja za kulturu, uz promociju prirodne i kulturne baštine. Projekat HAMLET baziran je na promociji manje poznatih turističkih destinacija koje baštine ruralnu arhitekturu i kulturnu posebnost. Ministarstvo kulture Crne Gore na ovom projektu učestvuje kao partner, dok je Ministarstvo kulture Albanije lider projekta", kazali su z Ministarstva.

Albanska ministarka je navela da naši odnosi u oblasti kulture, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu mogu poslužiti kao primjer u regionu i istakla uvjerenje da će u narednim godinama oni biti sve sadržajniji, a njihovi rezultati još vidljiviji.

Na sastanku je bilo riječi o saradnji u oblastima kulturne baštine i savremenog stvaralaštva i navedeno da će se, u prisustvu predstavnika ministarstava i institucija kulture dvije zemlje, svi predloženi projekti razmotriti i definisati plan njihove realizacije.

"Sve brojnije nove inicijative u našoj saradnji posebno ohrabruju, jer samo zajedničkim zalaganjem naših resora možemo obezbijediti stručnu i institucionalnu podršku projektima promocije i očuvanja zajedničkog kulturnog nasljeđa, zaključeno je na sastanku ministra Bogdanovića i ministarke Kumbaro Furdži", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније