Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila M.L.B. [ Radio Tivat ]

24. 04. 2018. 09:05   >>  08:58 34

RADONJIĆ PITA

Zašto se Crnogorci lako odriču države?

U Tivtu je sinoć promovisana knjige profesora dr Radovana Radonjića “Crnogorska teokratija”. Radonjić je kazao da je sve što je napisano u knjizi izraz i domet njegovih naučnih saznanja, lako provjerljivih.

„Ova moja knjiga, iako pisana krajnje ozbiljno, odgovorno i ambiciozno, dočekala je za sada poziciju neuspjelog šahovskog poteza, jer se na nju ne reaguje. Ne tvrdim ni za šta u knjizi da je istina, ali tvrdim da je sve što je napisano u knjizi izraz i domet mojih naučnih saznanja, lako provjerljivih. Pozivam one koji drugačije misle da izađu u javnost, biću počašćen”, kazao je Radonjić.

Publika u Tivtu bila je prva crnogorska javnost, koja je došla da razgovara o knjizi.

“To je za mene velika čast i zato vam neizmjerno hvala. Zašto se savremeni Crnogorci, a time podrazumjevam građane Crne Gore, tako lako i u velikom broju, odriču svoje države? Države koja je kroz svoju istoriju koračala hrabro i junački, često sama. To je pitanje koje me muči. O ovoj knjizi se danas ćuti jer ona mijenja naš pogled na prošlost i nudi potpuno drugačiju sliku te prošlosti, od one koju smo mi zapamtili“, rekao je dr Radovan Radonjić.

Novinar Milorad Pustahija kazao je da nam niko ne spori hiljadugodišnju junačku i krvavu istoriju.

“Ali nam spori da smo mi - mi, već smo mi u stvari oni. Na ovakva razmišljanja potakla me nova knjiga prof. dr Radovana Radonjića „Crnogorska teokratija“, koja je izuzetno provokativna u odnosu na mejnstrim istoriografiju. Jeretički uvidi profesora Radonjića ostavili su na mene snažan dojam i djelovali osvježavajuće. Zašto osvježavajuće? Zato što su temeljeni na ozbiljnim i vjerodostojnim izvorima, a plod su razmatranja u okviru opšteprihvaćenih metoda iz teorija društvenog razvoja i teorije države i prava i poštovanja istoriografskih principa”, rekao je Pustahija.

Sekretarka za kulturu u Glavnom gradu Nela Savković Vukčević kazala je da profesor Radonjić besjedi dobronamjerno i dostojanstveno: “Riječi su to za sva vremena“, poručila je Vukčević.

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније