Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

23. 07. 2013. 10:04   >>  10:06

23.KONGRES

Najbolji filozofi svijeta kreću u Atinu

Više od 2.000 vodećih filozofa svijeta, među kojima Jirgen Habermas i Umberto Eko, očekuje se u Atini u avgustu tokom sedmodnevnog zajedničkog razmišljanja i razmatranja.

 

Statua drevnog filozofa Sokrata kod Akademije, jedno je od ključnih mjesta drevne atinske filozofije na kojima će se okupiti mislioci iz čitavog svijeta na svom 23. kongresu, objavljeno je u Atini. 

Mjesto Platonove akademije - brdo Pnika, usred Atine, nedaleko od Akropolja, gdje su građani još 507. godine prije naše ere počeli da održavaju sjednice svoje narodne skupštine, Aristotelov Licej i crkva Aja Fotini na rijeci Ilisos - mjesto gdje se odvija dijalog Platonove Fedre, ugostiće neke od vodećih svjetskih filozofa koji se okupljaju da diskutuju na temu "Filozofija kao istraživanje i način života".

U godini kada se navršava 2.400 godina od osnivanja Platonove Akademije, cilj skupa je da ponovo analizira klasične korijene filozofije i da protumači probleme ljudi 21. vijeka, da prenese poruke o vrijednosti, stavu, duhovnoj orijentaciji i javnom nastupu savremenih filozofa.

Očekuje se više od 2.000 filozofa iz 105 zemalja, među njima i vodeći kao što su Jirgen Habermas, Umberto Eko, Tomas Kalvo, Enriko Berti, Aleksandar Nehamas i Jorgos Anagnostopulos.

Kongres, koji traje od 4. do 10 avgusta, u organizaciji Međunarodne federacije filozofskih društava i Filozofskog društva Grčke, održava se pod pokroviteljstvom UNESKO-a i predsjednika Grčke Karolosa Papuljasa.

Svečano otvaranje kongresa biće u Amfiteatru antičkog vladaoca Heroda Atičkog, uz veliki koncert u čast učesnika. Većina sjednica održaće se na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Atini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније