Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila M.L.B.

18. 04. 2018. 19:08   >>  19:08

DAN SPOMENIKA

Nužna valorizacija kulturne baštine

Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina, pod sloganom “Baština za sve generacije”, obilježen je danas u Ministarstvu kulture.

Resorni ministar, Aleksandar Bogdanović, kazao je na otvaranju da se događaj realizuje u okviru Evropske godine kulturne baštine, u toku koje će biti realizovane brojne aktivnosti u saradnji sa državama članicama Evropske unije, a sa ciljem podizanja svijesti o značaju istorije i kulturnih vrijednosti naroda Evrope.

Takve aktivnosti su, prema njegovim riječima, usmjerene na podsticanje osjećaja pripadnosti zajedničkom kulturnom prostoru.

Bogdanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, istakao da Evropska godina kulturne baštine omogućava građanima da istraže širok spektar kulturnih dobara kroz niz tematskih događaja, što pomaže rasvjetljavanju manje poznatih segemenata kulturne baštine i promociji međukulturalnog dijaloga.

“Kroz događaje koji se širom Evrope realizuju na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou težimo povećanju razumijevanja zajedničke evropske prošlosti, uvažavanju tradicionalnih vrijednosti i podsticanju novih inicijativa iz oblasti edukacije, ali i zaštite i očuvanja kulturne baštine”, rekao je Bogdanović.

On je kazao da bogatstvo kulturne baštine Crne Gore stvara potrebu za uključivanjem velikog broja stručnjaka i istraživača u oblastima konzervacija, etnologija, arheologija, istorija umjetnosti.

“Na taj način se stvaraju preduslovi za promovisanje predmetnih zanimanja kod mladih ljudi, čiji budući rad svakako može doprinijeti poboljšanju stanja naših kulturnih dobara i njihovoj preventivnoj zaštiti koja je uvijek povezana sa znanjem”, dodao je ministar.

Bogdanović je kazao da su svjesni činjenice da je neophodno snažno jačati kadrovske kapacitete unutar sistema zaštite i očuvanja kulturne baštine na svim nivoima.

“Zbog toga smo ove godine planirali značajnije aktivnosti u tom segment. Kao jedan od prvih koraka, već smo uputili inicijativu Ministarstvu prosvjete za otvaranje posebnog programa za školovanje budućih konzervatora u srednjim školama“, naveo je on.

Iz Ministarstva su saopštili da su na događaju prisutnim studentimna, učenicima strednjih škola i predstavnicima institucija kulrure predstavljeni projekti koje je sproveo Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, a finansirao taj resor.

Projekti se, kako se navodi, odnose na Dvorac kralja Nikole u Nikšiću, ikonostas Bogorodičine crkve u Cetinjskom manastiru i živopis Blagovještenjske crkve u Jeksi.

Iz Centra za konzervaciju i arheologiju su kazali da je održivo korišćenje kulturne baštine glavni izazov nadležnog državnog resora i službi zaštite.

„U cilju uspješne valorizacije kulturne baštine sve više se ističe neophodnost promišljene revitalizacije prostora graditeljskog nasljeđa, davajući mu prikladnu namjenu koja odgovara potrebama savremenog čovjeka“, naveli su predstavnici Centra.

Prema njihovim riječima, prostori i ambijenti sa prepoznatim vrijednostima valorizovanim revitalizacijom mogu postati okvir za savremeni način života.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније