Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

12. 04. 2018. 07:45 >> 07:40

GALERIJA MOST

Poduhvat za divljenje živi 24 godine

Galerija Most, prva privatna galerija u Crnoj Gori, proslavila 24 godine postojanja. Povodom godišnjice koja predstavlja uvod u jubilej, sinoć je priređena izložba Gojka Berkuljana, jednog od najznačajnijih crnogorskih likovnih stvaralaca dvadesetog vijeka, koji je istovremeno bio jedan od idejnih pokretača i utemeljitelja galerije koja danas ima zavidan renome na našoj likovnoj sceni.

Kada je prije dvadesetičetiri godine Branko Kovačević odlučio da priredi izložbu radova svojih prijatelja u Njegoševoj Biljardi na Cetinju, malo ko je i naslućivao šta će se iz toga izroditi.

Te 1994. nastala je ideja da se otvori prva privatna galerija što je bio poduhvat za divljenje i ideja na granici besmisla. Spajati umjetnike različitih rukopisa i vjera, praviti most između njih, miriti ih i širiti duh tolerancija, bilo je gotovo nezamislivo. Skoro četvrt stoljeća kasnije, galerija Most i dalje je tu, i predstavlja jedan od važnih stubova likovne umjetnosti u nas.

"Radimo reprezentativne izložbe, izložbe mladih stvaralaca koji su tek završili akademiju, podsjećamo e na one likovne stvaraoce koji su utemeljili crnogorsku likovnu scenu", kazao je vlasnik galerije Most Branko Kovačević Radio-televiziji Crne Gore.

U vrijeme tame i razdora pronaći element koji spaja ljude bilo je izuzetno teško. I samo su najhrabriji vjerovali u njegov pozitivan ishod, rekao je na otvaranju reditelj Blagota Eraković.

"U vrijeme kada su bili na sceni i u modi majstori mržnje, ovjde je cvjetala ljubav", rekao je Eraković.

Izložba Gojka Berkuljana posveta je dugogodišnjem prijateljstvu iz koje je galerija i iznikla, kaže Gojkov sin Aleksandar Berkuljan.

"Glavna namjera je bila da se na adekvatan način obilježi ono što je suština čitave priče - prijateljstvo koje je nastalo prije više decnija", kazao je Aleksandar Berkuljan.

Izložbu je zvanično otvorio slikarev unuk, Gojko Berkuljan

"Samo ćemo se podsjetiti na ono što je bilo i na činjenicu da ništa ne može prepreka dobrimj idejama, niti srušiti trajna prijateljstva, kao jake i stamene mostove koje spajaju generacije", kazao je on.

Izložba Gojka Berkuljana u izvjesnom smislu je uvod u proslavu dvadesetpetogodišnjice postojanja galerije koje će biti obilježeno nizom izložbi i obimnom monografijom, svjedočanstvom o dešavanjima tokom protekle dvije i po decenijeu galeriji Most.

Vanja Kovačević, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније