Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila M.L.B.

11. 04. 2018. 07:25 >> 07:57
5

PROMOCIJA MONOGRAFIJE

Uz Njegoša se slavio mir, ali i išlo u rat

Na Cetinju je sinoć predstavljena monografija "Bog našeg nacionalizma", autora Bobana Batrićevića.

Riječ je o knjizi koja se bavi upotrebom odnosno zloupotrebom Njegoša i korišćenjem njegovog djela u propagandi i političkom diskursu vlasti u Crnoj Gori od 1851. do 2013. godine.

“Bog našeg nacionalizma”, knjiga je koja je okupila 240 ljudi na promociji. Djelo je to o Njegošu, koji je prošao sve vrste kanonizacije, satanizacije, sakralizacije i fanatizacije.

O Njegošu uz kojeg se slavio mir, ali se išlo i u rat. No, prije svega djelo je to o tome šta nam je sve Njegoš bio, u zavisnosti od onoga što je vremenu bilo potrebno.

"Crnogorska Njegošologija je na ovaj način dobila veoma bitno inovativno djelo, koje predstavlja prvu temeljnu obradu upotrebe Njegoša od njegove smrti do posljednjih komemoracija 2013.", kazao je prof. dr Saša Knežević, sa Fakulteta političkih nauka.

Autor, istoričar Boban Batrićević, nije nepoznat crnogorskoj javnosti i crnogorskom društvenom životu. Njegov “Bog našeg nacionalizma”, ambiciozno je i važno djelo, smatra dekan Fakulteta za crnogorski jezik, Adnan Čirgić.

Istoričar Boban Batrićević preradio je svoju doktorsku tezu o recepciji i korišćenju Njegoševog djela u propagandi i političkom diskursu vlasti u Crnoj Gori od 1851. do 2013. iz nje je nastala monografija “Bog našeg nacionalizma”.

"Ja sam pokušao da dam samo pregled, ovo jeste panoramski rad u kojem je odbranjena teza da se Njegošem pokušalo legitimizovati svaki akt crnogorskih vlasti, koji im je u tom trenutku odgovarao", kazao je Batrićević.

Monografija o Njegošu priča je o nama koji ga i danas slavimo kao književnog genija, ali i kao boga naših nacionalizama. Ova knjiga priča je o Njegoševim Crnogorcima, o nama, nakon njega.

Anka Radović, TVCG

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније