Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

20. 07. 2013. 13:09 >> 13:10

SJUTRA U PRČNJU

Četiri umjetnice u Njegoševu čast

Četiri umjetnice – harfistkinja Floraleda Saki (Italija), oboistkinja Gordana Josifova-Nedelskovska (Makedonija), flautistkinja Hjunim Jun (Južna Koreja) i dramska umjetnica Varja Đukić (Crna Gora) izvodiće muziku i poeziju u čast Petra Petrovića Njegoša na XII Don Brankovim danima muzike.

Koncert će biti održan sjutra u 21 sat na Platou Bogorodičinog hrama u Prčnju. Na koncertu pod nazivom „Preplitanja: Njegošu s odanošću žene“ umjetnice će izvesti djela Alesandra Marčela, Ožena Boze, Gabriela Forea, Žaka Ibera, Petera Mahajdika uz poeziju iz knjige „Njegošu knjiga duboke odanosti“ Isidore Sekulić.

 

Biografije:

Floraleda Saki je harfu počela da svira sa četrnaest godina kod Lizete Rosi, a nastavila je da studira u klasama Džudi Loman u Kanadi, Alis Šalifu u Sjedinjenim Američkim Državama i Alis Džajls u Njemačkoj. Nastupala je u brojnim koncertnim salama u Evropi, Americi i Aziji, i osvojila je nagrade na šesnaest međunarodnih takmičenja. Napisala je muzikološku studiju o harfisti i kompozitoru Elijasu Parišu. Objavljuje članke u stručnim časopisima. Glavna interesovanja u njenom životu jesu putovanja, učenje, crtanje, fotografija i video snimanje, zbog čega je često opisuju kao svestranu umjetnicu. Jedina je harfistkinja koja je snimila albume za četiri velike izdavačke kuće: „Deku“, „Filips“, „Univerzal“ i „Dojče gramofon“, predstavljajući svoj bogati repertoar koji čine autorske kompozicije i aranžmani, zatim djela kasnog 18. vijeka i savremenih autora.

Gordana Josifova-Nedelkovska, oboistkinja i univerzitetski profesor, nastupala je kao solistkinja s brojnim važnim orkestrima, kao što su Simfonijski orkestar Državne kapele Sankt Peterburga, Estonski nacionalni simfonijski orkestar u Talinu, Kamerni orkestar „Musica Viva“, Beogradska filharmonija, Kamerni orkestar „Sofijski solisti“, Kamerni orkestar „Gudački sv. Đorđa“, Orkestar Avinjona, Kamerni orkestar Porto Alegrea. Godine 2009. svirala je s Eniom Morikoneom. Bila je nominovana u kategoriji „Uspješne žene 21. vijeka“ od strane organizacionog odbora Američkog biografskog instituta 2004. godine, koji je ukazao na nju kao veoma uspješnu ženu koja sa svim svojim angažovanjima i dostignućima može da služi kao uzor mlađim generacijama. Od septembra 2009. godine dekanka je Fakulteta muzičke umjetnosti u Skoplju. Umjetnička je direktorka najznačajnije kulturne manifestacije u Makedoniji – Ohridskog ljetnjeg festivala.

Hjunim Jun, flautistkinja, rođena je u Seulu (Južna Koreja). Nakon Nacionalne umjetničke srednje škole, pohađala je Seulski nacionalni univerzitet. Paralelno je studirala na Muzičkom konzervatorijumu u Ženevi (Švajcarska) kod prof. Maksana Larijea, a zatim na Visokoj školi za muziku i izvođačku umjetnost u Štutgartu (Njemačka) kod prof. Žan-Kloda Žerara. Pažnju publike privukla je kao pobjednica takmičenja Dnevnog lista „Chosun“ i muzičkog takmičenja „Busan“ (J. Koreja), dok je međunarodnu reputaciju stekla nakon osvojene visoke druge nagrade na 47. Međunarodnom takmičenju „Marija Kanals“ (Španija). Kao solistkinja nastupala je sa Sofijskom filharmonijom, Plovdivskim državnim orkestrom, Transilvanijskom filharmonijom, Budapeštanskim simfonijskim orkestrom „MAV“, Orkestrom „Janaček“, Krakovskom filharmonijom, Izmirskom državnom filharmonijom. Radi kao profesor na Suvonskom univerzitetu (J. Koreja).

Varja Đukić, glumica, diplomirala je glumu u klasi prof. Ognjenke Milićević na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (1984), gdje se kao asistent-saradnik bavila pedagoškim radom (1989-2001). Od 1998. djelovala je kao samostalna umjetnica u Podgorici, a 2005. osnovala je knjižaru „Karver“ (Podgorica) u kojoj je realizovala oko 400 književnih, filmskih, likovnih, muzičkih i edukativnih programa. Igrala je u televizijskim serijama i dramama (Banjica, Narodni poslanik, Tesla), filmovima (Variola vera, Stepenica za nebo, U ime oca i sina, Pogled s Ajfelovog tornja), kao i u predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Ateljea 212, Beogradskog dramskog pozorišta, Narodnog pozorišta Sombor, kao i Crnogorskog narodnog pozorišta, čija je članica od 2008. Autorka je knjige Pozorišni geto (CDNK, 2000), radio-drama (Devojčica u cveću rezede i 1919), pozorišnih predstava (Tebi iz jučerašnje, Pozorišni geto, Post Scriptum). Dobitnica je brojnih priznanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније