Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

22. 03. 2018. 09:17 >> 09:12

25. JUBILARNI SALON

Otvoreno "Bjelopoljsko likovno proljeće"

Snijeg koji je juče gotovo zatrpao Bijelo Polje, stvorivši ambijent koji u potpunosti odgovara imenu grada, nije poremetio estetiku krajolika niti atmosferu u Galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo" gdje je sinoć otvoren 25. jubilarni likovni salon "Bjelopoljsko likovno proljeće".

Odavno taj prostor rezevrisan za likovnjake i pisce nije bio toliko ispunjen ljubiteljima likovne umjetnosti gotovo svih uzrasta. Ta raznolikost u potpunosti se uklapala u cjelokupni ambijent. Raznobojnost djela četrdeset umjetnika nije se u mnogome razlikovala od onih koja su se vidjela kod tinejdžera, nešto zrelijih sugrađanki sa frizurama raznih boja, prosijedih ljubitelja likovne umjetnosti pa i onih čija je boja kose bila kompatibilna sa bjelinom koja od juče dominira gradom. Sva ta raznolikost podsjećala je na proljećne boje kojima je likovni salon posvećen.

"Duga je likovna tradicija na ovim prostorima, koja seže još od XII vijeka kada je u crkvi sv Petra i Pavla Grigorije 'dijak' stvarao jednu pisanu i jednu slikarsku umjetnost. Poslije mnogo vjekova ta tradicija je nastavljena kroz porodicu Lazović i kroz mnogo slikara i djela koja su u tim vremenima i tim razmeđima vremena održali jedan kontinuitet koji se eto uzastopno dvadeset pet godina prenosi i održava do dana današnjeg u lijepoj galeriji, kroz umjetnička djela umjetnika koji su iznjedreni u ovoj zanimljivoj umjetničkoj sredini", istako je otvarajući izložbu istoričar umjetnosti iz Gornjeg Milanovca, Radoš Gačić.

Umjetnici su, dodao je Gašić, pokazali šta je aktuelni bjelopoljski trenutak u vremenima XXI vijeka godine 2018.

"Mnogo je to daleko od tog početnog XII vijeka, ali i mnogo blizu, gledajući sva ova djela od onih najiskusnijih stvaralaca do onih koji imaju samo šesnaet godina, prosto postoji tanka veza i sažeta energija koja prosto seže kroz sve te vijekove kroz cio taj umjetnički prostor i doseže do ove večeri kada sumiramo tih 25 godina Bjelopoljskog proljećnog salona", kazao je Gašić.

Prvu nagradu na 25. Jubilarnom likovnom salonu žiri u sastavu: Radoš Gašić, predsjednik te Ismet Hadžić i Amar Mulabegović članovi dodijelio je Luki Joksimoviću, drugu Tei Franca i treću Anđeli Durutović.

Rukovodilac Zavičaknog muzeja, koji je organizator izložbe, Željko Raičević smatra da je sinoć održana manifestacija dokaz da slikarstvo u Bijelom Polju ne samo da ima svoju prošlost i sadašnjost već i budućnost.

"Cilj manifestacije od samog njenog osnivanja je spajanje tradicije, koju u muzeju gajimo kroz umjetničku zbirku, i moderne umjetnosti. Da smo u tome uspjeli potvrđuje ambijent koji je večeras prisutan u galeriji", kazao je Raičević, koji je najavio izgradnju galerije u okviru Zavičajnog muzeja koja bi odgovarala zahtjevima i potrebama ovakvih i sličnih izložbi.


Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније