Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila M.L.B.

20. 03. 2018. 18:12   >>  18:59 5

BOGDANOVIĆ PREDLOŽIO

Gusle nominovati za UNESCO listu

Crna Gora i Srbija definisaće novi, nešto drugačiji okvir saradnje u oblasti kulture, saopštili su na sastanku u Beogradu resorni ministri dvije države Aleksandar Bogdanović i Vladan Vukosavljević.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture novi dokument koji će izraditi pratiće konkretan plan aktivnosti na osnovu kojeg će institucije kulture razmjenjivati svoje sadržaje.

Bogdanović je na sastanku podsjetio na primjere dobre saradnje koje su u prethodnim godinama ime Crna Gora i Srbija.

“Posebno je naglasio značaj nominacije stećaka srednjovjekovnih grobalja na UNESCO listu i u tom kontekstu predložio da dvije strane razmotre mogućnost priključivanja Crne Gore nominaciji gusala na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine, koja je u toku”, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Ministar Vukosavljević je rekao kako odnosi dvije zemlje u oblasti kulture mogu poslužiti kao primjer saradnje u regionu i istakao da zajedničkim projektima Evropi i svijetu možemo predstaviti i dodatno promovisati našu bogatu kulturnu baštinu i savremeno stvaralaštvo.

“Ministri su razgovarali o izradi zakonskih akata iz oblasti kulturne baštine koja je u toku u Srbiji, kao i medija na kojoj radi Ministarstvo kulture Crne Gore i dogovorili razmjenu eksperata, kako bi naša iskustva iskoristili za izradu što kvalitetnijih i sveobuhvatnijih akata”, navodi se u saopštenju.

Posebno je naglašen značaj saradnje filmskih centara dvije zemlje, imajući u vidu da Crna Gora i Republika Srbija žele da se pozicioniraju kao atraktivne filmske destinacije, ali i uvažavajući činjenicu da će Crna Gora uskoro postati članica potpornog fonda Savjeta Evrope Eurimages, što će otvoriti nove mogućnosti za saradnju u oblasti filmske produkcije.

Nakon sastanka ministri su zajedno obišli Muzej savremene umjetnosti i Hram svetog Save.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније