Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

17. 03. 2018. 23:45 >> 23:42

U MOJKOVCU

Predstavljena zbirka "Vertigo"

U Mojkovcu je sinoć predstavljena poetska zbirka "Vertigo" iz edicije Krsta Vukovića. Knjigu su predstavili profesor Radoman Čečović i književnik Rodoljub Ćorić.

Zapažanja posvećena knjizi "Vertigo" Krsta Vukovića, Mojkovčanina koji živi i stvara u Budvi, Radomana Čečovića, koja je pročitao Rodoljub Ćorić, zbog spriječenosti Čečovića započela su kritičkim osvrtom prema sve većem broju knjiga, koje zbog lošeg kvaliteta ne zavređuju štampanje.

"Jezik je ostao sam, bez prijeko potrebnog estetskog viška, koji čini razliku između onoga što je riječ i onoga što je umjetnička riječ. Vrijednosni sudovi, književne kritike, zastali su na marginama domišljanja abolicije prosječnog, a sve zarad mira u kući, dok, sve više arheološki relikt, dakle, akademska kritika, trune u interpretativnim pretakanjima iz šupljeg u prazno, samozadovoljno uljuljkana u osvojenosti terminološke eksluzivnosti. Poezija se zaglibila u skandiranju protiv ovoga i onoga, za ovo i za ono, u prizemnosti parohijalne referentnosti, gubeći iz vida da je jedina funkcija književnosti biti do kraja svjestan sebe i svijeta koji nas okružuje. Čitamo i pišemo da bi objasnili to čudo koje jesmo i u kome jesmo", ističe Čečović.

Na tragu, poželjnog pisanja, kako je kazao, nalazi se najnovija knjiga Krsta Vukovića koja nosi pomalo simbolički, a malo više dijagnostički naziv "Vertigo".

"Onom ko je u mišljenju vrtoglavica je jedino ishodište. Na početku svijeta, i teksta, jer umjetnički tekst nije ništa drugo do mogući svijet, u koji valja i treba ubjeći, ne nalazi se apodiktično Neka bude. Ne nalazi se volja demijurga, nego zamišljenost igrača, pred partijom koja počinje", kaže Čečović.

"Na početku, izgleda, ne biješe riječ, na početku biješe Igra. Igra, koncipirana kroz sedam duhovno identičnih cjelina, sa osmom, aneksnom, koja ima funkciju objediniteljskog, a nosi naziv "Umjesto pogovora", i posvjećena je majci. Inače, motiv majke, u tmuši savremenosti, i nije ništa drugo do uporište, prema kome je moguće određivati i strane svijeta i strane života. Tako da svih sedam cjelina, zapravo, ispisuju poemu o svijetu, i čovjeku koji promišlja o svijetu.

Svijet, kako je kazao, više nije globalno selo, ni globalna informacija.

"On je, samo, univerzalna kategorija, nad kojom sve češće stanemo zapitani. Ovdje se već nalazimo pred pitanjem koje muči svakog onog ko pokuša da se umetne u hermneutičko odgonetanje napisanog:da li je o dobroj knjizi, kao uostalom i o lošoj, moguće govoriti ičim drugim osim čitanjem. Prva knjiga se čita sa borom između očiju, jer traumatičnost pogođenog senzibiliteta se poklapa, a druga, ako nije komšijska i rođačka, uz ironični smiješak se odbacuje. Jer, šta reći o pjesmi "Heroji", a da to izgovoreno ne bude višak i totalni intelektualni snobizam", istakao je Čečović.

Autor knjige Krsto Vuković ocijenio je mojkovačku promociju drugačijom od svih dosašnjih jer ona sobom nosi posebnu vrijedonosnu strukturu, jer na velikom posteru koji je štampao mojkovači Centar za kulturu stoji da je posvećena porodici Vuković, a u okviru promocije je prikazan i film o pok. Savi Vukoviću, poznatom humanitarnom radniku i šahisti, što je bila srž večerašnjeg okupljanja, kazao je Krsto Vuković.

 

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније