Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

14. 03. 2018. 16:00 >> 15:55

DOMINIONI SAOPŠTIO

Veliki potencijal CG za uključivanje kulturne rute

Direktor Evropskog instituta za kulture rute, Stefano Dominioni podržao inicijativu Crne Gore za uključenjem u kulturne rute vina i maslinovog drveta, ocijenivši da država ima veliki potencijal na tim poljima i pozdravio inicijativu Ministarstva kulture za uključenje lokaliteta Lipci u Kotoru u kulturnu rutu praistorijske umjetnosti.

Predstavljanje programa "Kulturne rute Savjeta Evrope" održano je juče u Podgorici.

"Generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Aleksandar Dajković istakao je da je održivost turističkog razvoja jedna od prioriteta kulturnih, ali i drugih sektorskih politika, te da u tom kontekstu, kulturni turizma doprinosi održivom planiranju i upravljanju prostorom", saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Direktor Evropskog instituta za kulture rute Stefano Dominioni, kako se navodi, predstavio je program Kulturnih ruta Savjeta Evrope koji datira iz 1987. godine i podsjetio da u Evropi, ali i šire, postoji 31 ruta sertifikovana kroz ovaj Program.

"Dominioni je podržao inicijativu Crne Gore za uključenjem u kulturne rute vina i maslinovog drveta, ocijenivši da država ima veliki potencijal na ovim poljima, te pozdravio inicijativu Ministarstva kulture za uključenje lokaliteta Lipci u Kotoru u kulturnu rutu praistorijske umjetnosti", kazali su iz ministarstva.

Vladan Đuričković iz Sektora za vinski turizam kompanije "13. Jul Plantaže", kako su kazali, prezentovao je aktivnosti kompanije na polju promocije vinskog turizma u Crnoj Gori i predstavio kapitalni projekat "Vinsko selo", koji će obogatiti i osavremeniti turistiku ponudu Crmnice, ali i regiona Skadarskog jezera.

"Prisutnima se obratila i Olga Mezeridou koja je pozdravila zainteresovanog Udruženja maslinara iz Bara za uključivanje u kulturnu rutu maslinovog drveta, ocjenivši da isto doprinosi interkulturalnom dijalogu i održivom razvoju u maslinjacima. Mezeridou je podsjetila da je ruta maslinovog drveta uspostavljena 1998. godine, te da je glavni cilj inicijative prenošenje poruke o značaju maslinjaka kao segmenta kulturne baštine koji doprinosi komunikaciji, mirnom suživotu i saradnji", navodi se u saopštenju.

Tom prilikom predstavljena je i Mreža univerziteta koji se bave istraživanjima kulturnih ruta, a čiji rad koordinira Evropski institut za kulturne rute.

"Rektor Univerziteta Crne Gore, Danilo Nikolić i rektor Univerziteta Donja Gorica, Veselin Vukotić, potpisali su pismo namjere, kojim je izražen interes za uključivanje u navedenu mrežu, a sa ciljem promovisanja i podsticanja istraživanja iz oblasti kulturnog turizma", dodaju iz ministarstva.

Oni podsjećaju da je inicijativa Kulturne rute Savjeta Evrope uspostavljena 1987. odine sa ciljem jačanja saradnje u oblasti kulturnog turizma.

"Crna Gora se 2011. godine pridružila Proširenom parcijalnom sporazumu (EPA) programa Kulturne rute, što je omogućilo nacionalnim institucijama i organizacijama da se kroz saradnju sa partnerima iz Evrope uključe u ovaj program", kazali su iz ministarstva.

Na otvaranju je govorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović a Kulturne rute predstavili su Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture, Stefano Dominioni, direktor Evropskog instituta za kulturne rute i izvršni sekretar proširenog parcijalnog sporazuma o Kulturnim rutama, Emanuela Panke, Kulturna ruta “Inter Vitis”, Vladan Đuričković, Vladan Đuričković, “13. jul Plantaže” i Olga Mezeridou, Kulturna ruta maslinovog drveta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније