Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

12. 03. 2018. 14:16 >> 15:58
1

POTPISAN UGOVOR

Za očuvanje kulturnih dobara 1,1 milion eura

Ugovori iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2018. potpisani su u Ministarstvu kulture na Cetinju. Ovogodišnji Program sadrži 116 projekata za koje će Ministarstvo kulture izdvojiti 1.1 milion eura.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je sa realizatorima projekata potpisao ugovore planirane ovogodišnjim programom zaštite istakao je da je očuvanje i zaštita kulturnih dobara zakonska, ali i obaveza svih nas zarad pokoljenja i generacija koje dolaze i da moramo učiniti sve da sačuvamo najvažnije stvari vezane za našu istoriju, identitet i trajanje.

On je objasnio da se projekti koji će ove godine biti podržani odnose se na konzervatorska i arheološka istraživanja, izradu konzervatorskih projekata i sprovođenje konzervatorskih mjera na kulturnim dobrima koja spadaju u fizički najugroženija.

"Planirane su intenzivnije i osmišljenije aktivnosti na polju prezenzentacije i popularizacije kulturne baštine, edukacije i doedukacije stručnog kadra i tehničko – tehnološkog osavremenjavanja lokalnih i nacionalnih institucija”, kazao je Bogdanović.

On je rekao da je posebno važno napomenuti da je najveći dio prezentovanih projekata finansiran upravo kroz godišnji Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara, koji usvaja Vlada i da se na taj način najbolje pokazuje odnos koji država ima prema svom bogatom nasljeđu.

Projekte će realizovati nacionalne i opštinske ustanove i samostalni organi uprave iz oblasti kulturne baštine.

Predstavljen je i Godišnjak Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, u kojem su prikazane aktivnosti koje je Centar realizovao prošle godine, a od kojih je najveći dio finansiran u okviru Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017. godinu.

Programom je za 25 projekata arheoloških i konzervatorskih istraživanja opredijeljeno je 342 hiljade eura, za 37 projekata izrade konzervatorskih projekata i sprovođenje konzervatorskih mjera opredijeljeno je skoro 600 hiljada.

Za šest projekata edukacije i doedukacije stručnog kadra 10,4 hiljade eura, za 35 projekata popularizacije i prezentacije kulturne baštine 134,3 hiljade eura, za 12 projekata tehničko-tehnološkog osavremenjavanja 45,8 hiljada eura i za ostale oblasti 12,5 hiljada eura.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније