Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

18. 07. 2013. 13:08   >>  13:09

RECIKLAŽA U UMJETNOSTI

Skulptute od kulturnog otpada

Tajvanski umjetnik Long-bin Čen, koji živi u Njujorku, poznat je po transformaciji knjiga, novina, i drugih materijala u skulpture. Koristeći štampane materijale kao medij, pažljivo rezbari figure od blokova mekog papira.

 

Od ratnika do Bude, ove realistične figure na prvi pogled izgledaju kao da su izrađene od kamena, ali je ipak riječ o skromnom materijalu.

Čen kroz svoje skulpture nastoji da poveže ideje s istoka gdje je rođen, s onima na zapadu, gdje obitava.

Velike glave Bude od hrpe telefonskih imenika Čarlstona, figure japanskih ratnika i uticajnih osoba, izloženi su u Halsej institutu za savremenu umjetnost u Čarlstonu u Južnoj Karolini.

“U svom radu sam uvijek koristio štampani materijal – odbačene knjige, časopise, kompjuterske spise: kulturni otpad našeg informatičkog društva. Skulpture koje stvaram referišu se na ikone Istoka i Zapada i razne intelektualce, čime istražujem njihovo kulturno značenje i koncept. Uvijek koristim tekst u svome radu i sadržaj teksta je uvijek relevantan za samu skulpturu. Moje skulpture se često doimaju kao da su izrađene od drveta ili mermera, iako se sastoje samo od papira. Konstruisane su tako da se različiti dijelovi knjiga i papira neprimjetno spajaju.”(pogledaj.to)

U nasatvku pogledajte kako nastaju Čenova djela:

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније