Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

18. 07. 2013. 09:51 >> 09:51

SALZBURG

Izložba Roberta Mapltorfa

Čuvena salzburška galerija "Tadeuš Ropak", za proslavu 30 godina postojanja, odlučila se za neobičan potez. 29. avgusta otvoriće izložbu kontroverznog fotografa Roberta Mapltorpa, a kustos izložbe biće glumica Izabel Hapert.

Slavna glumica zna kako je biti ispred objektiva filmske kamere i fotoaparata, čak toliko da je prije osam godina u Njujorku postavljena izložba fotografija na kojoj je ona bila tema, a mogli su se vidjeti radovi autora poput Jirgena Telera, Nen Goldin i Hirošija Sugimota. 

Sada se Hapert, o čijem talentu svjedoče brojne nagrade – našla u situaciji da ona bude osoba koja će birati tuđe fotografije za izložbu, i to baš kontroverznog Roberta Mapltorpa (1946 – 1989). Tako će galerija "Tadeuš Ropak"" proslaviti tri decenije postojanja, a otvaranje izložbe je zakazano za 29. avgust.

Francuskinja je mjesecima pregledaala Mapltorpove fotografske radove, a imala je potpuno odriješene ruke u vezi s tim koje će fotografije izabrati za austrijsku izložbu.

"Njena osjetljivost za ideje režisera i ogromno iskustvo ispred kamere omogućavaju joj nevjerovatan i svjež uvid u Mapltorpov rad, od kontemplativnih pa sve do nabojem i kontroverzom ispunjenih motiva", objašnjavaju svoju odluku predstavnici čuvene galerije.

Fotografije koje će se moći vidjeti u Salzburgu su iz Fondacije Robert Mapltorp, ali i brojnih američkih muzeja, a oko 20 odsto izloženih radova će biti ponuđeno i na prodaju.

Ispred njegove kamere sjedili su i glumica Izabela Roselni, slikari Robert Rašenberg i Dejvid Hokni, a najčešće njegova tadašnja partnerka Peti Smit. Među portretima i je onaj Endija Vorhola, fotografija koja se nalazi na 18. mjestu najskupljih fotografija svih vremena.

“Perfekcija znači da ne moraš ništa da istražuješ o fotografiji. Često imam problem sa savremenom umjetnošću, zato što nije savršena. Ne mora biti anatomski korektna da bi bila savršena.Pikasov portret je savršen. To se ne dovodi u pitanje. U mojim najboljim fotografijama nema ničega što bi se istraživalo - to je jednostavno tamo”, izjavio je jednom prilikom Robert Mapltorp.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније