Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

05. 03. 2018. 18:45 >> 21:08

PEDESETAK REMEK DJELA

Luvr otvara izložbu u Teheranu

Francuski muzej Luvr otvara izložbu u Teheranu, na kojoj će biti izloženo pedesetak remek djela među kojima je egipatska sfinga stara 2.400 godina, bista rimskog imperatora Marka Aurelija, Rembrantov crtež i pejzaž francuskog slikara Koroa.

To je prvi put da neki veliki zapadni muzej pruža iranskoj javnosti na uvid takvu raznolkost umjetničkih djela. Izložba odražava želju Francuske da ojača jake istorijske veze koje je vezuju s Iranom uprkos teškoj prošlosti u odnosima između Pariza i Teherana vezanoj za neslaganja oko političkih i bezbjednosnih pitanja.

Izložba će danas biti otvorena u prisustvu ministara vanjskih poslova Francuske i Irana Žan-Iv Le Driana i Mohameda Džavada Zarifa. Ona će biti otvorena za javnost sjutra u Nacionalnom muzeju Irana u centru glavnog grada Teherna.

Eksponati su dovezeni iz Francuske u Iran teretnim avionom.

"Ideja je bila da se u neku ruku donese Luvr Irancima pa smo stoga pokušali da napravimo izbor koji će biti reprezentativan za cio muzej, za svih osam odjeljenja Luvra, skulpture, antikviteti, slike i obuhvatajući izuzetno široku hronologiju jer u poslednjoj sali predstavljamo i savremena dela i dela koja su tek nedavno ušla u kolekciju muzeja", rekla je za Frans pres Džudit Enon, jedan od organizatora izložbe.

Otvaranje izložbe plod je dvogodišnjeg rada od potpisivanja sporazuma o francusko-iranskoj kulturnoj saradnji na margini posjete iranskog predsjednika Hasana Rohanija Francuskoj u januaru 2016.

"Veze između Francuske i Irana su stare i duboke jer je Francuska bila prva u istraživanju iranske arheološke baštine sa iskopinama u (antičkom gradu) Susu", rekao je Žan-Lik Martinez predsjednik Luvra i pohvalio tu izložbu kao nešto što do sada nije viđeno i nešto što je smišljeno specijalno za iransku publiku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније