Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

05. 03. 2018. 11:06 >> 11:04

U SAZVJEŽĐU VELIKANA

"Deset Nobelovaca", nova knjiga Branke Bogavac

U okviru projekta "U sazvježđu velikana", upravo je objavljena prva knjiga "Deset Nobelovaca", poznate crnogorske publicistkinje Branke Bogavac. Zastupljeni su dobitnici Nobelove nagrade za književnost i za mir.

"Drama postojanja i borba za ljudsko dostojanstvo mogu da se uče iz njihovih života i djela, kao i postojanost, duševnost, ljubav prema riječi, spas koji ona nosi i njeno magično dejstvo. Zato je logično početi ovo izdanje s onima koji su srećno "obilježeni" od sudbine, i koji su se time zauvijek svrstali u ovo sazvježđe" stoji, u predgovoru autorke.

Razgovori prezentovani u knjizi nastajali su u velikom vremenskom rasponu što nikako ne umanjuje njihovu aktuelnost. Rekli bismo-naprotiv, jer je riječ o ličnostima koje su stvorile djelo nepobitne vrijednosti i koje je kao takvo ušlo u istoriju našega doba. Sagovornici potiču sa pet kontinenata, iz deset zemalja, što im daje i univerzalan značaj.

"U sazvježđu velikana" će, na neki način, biti selektivna retrospektiva "Razgovora u Parizu", knjiga intervjua Branke Bogavac koje su objavljivane u periodu od 1990. do 2016. godine.

Izbor sagovornika za knjigu "Deset Nobelovaca", još je jedna potvrda da su rijetka imena sa svjetske umjetničke scene proteklih decenija a da sa njima nije razgovarala ova naša ugledna inervjuerka i novinarka. Time je načinila i važnu sponu Crne Gore sa svjetskom kulturom.

U ovoj prigodi zastupljeni su Nobelovci: Gao Singđijan, Klod Simon, Nadin Gordimer, Česlav Miloš, Mario Vargas Ljosa, Toni Morison, Imre Kerteš, Orhan Pamuk, Eli Vizel, Mihail Gorbačov i Jevgenij Borisovič Pasternak.
Izdavač je "Narodna knjiga" iz Podgorice.


Jadranka Prelević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније