Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

17. 07. 2013. 18:32 >> 19:05
2

NEBRIGA DRŽAVE

Čilikov o kulturnom genocidu

Na nedavnoj promociji monografije “Crkve i manastiri basena Skadarskog jezera”, autora Aleksandra Čilikova u Kotoru, čulo se da su pojedine crkve potpuno zarasle u šikaru i da su ih ekipe stručnjaka iz službe zaštite, uz pomoć mještana tražili i po više sati.

"Recimo čuvenu crkvu Jeksa iz XVII vijeka koja se nalazi u blizini Rijeke Crnojevića u ataru sela Ćukovića do koje sam najmanje bio 25 puta u posljednjih 30 godina, nijesam mogao da je pronađem", kazao je Čilikov za Skala radio.

Na pitanje koliko će godina trebati da potpuno zaraste sve što se pronašlo u basenu Skadarskog jezera, Čilikov je odgovorio da se sve nalazi u teškom stanju.

"Doista, to što se uradilo sa manastirskim komplekisma Skadarskog jezera, to je kulturni genocid sa stanovišta struke znači zaštite spomenika kulture", kazao je Čilikov.

Primjer dvije srednjovjekovne crkve u selu Šišovići kojih nema u litaraturi, ali čak i oni koji površno poznaju srednji vijek, vide da su iz srednjeg vijeka u potpunom su stanju raspadanja.

Takvih primjera je na desetine i desetine i zahvaljujući mještanima, donekle se održavaju te crkve koje imaju svoje porte i seoska groblja.

"U jednoj televizijskoj emisiji u kojoj su učestvovali i ljudi vrlo visokog političkog položaja, sam rekao da bi za zaštitu spomenika kulture dao više, da mi oprosti, jedan privatni mesar nego što daje država. Jednostavno se ne ulaže u to veliko kulturno blago, ili se nema novca, ali ako je to u perspektivi, a trebalo bi da bude, par ekselans turističko područje, ono je bez kulturne baštine ništa, a veliko je kulturno nasljeđe", priča Čilikov.

On navodi primjer neistraženosti područja pišući i istražujući grad Svač, gdje po literaturi postoji sedam crkava i jedna ogromna od koje se ne bi zastidio ni jedan Italijan, Francuz, ni Englez.

Prva ozbiljnija arheološka istraživanja na ovom području su otkrila osam crkava od X do XII vijeka, to je Duklja, period koji najmanje poznajemo, to je naša prva država.

"I što sve tamo ima, kada bi se ušlo u istraživanja", zapitao se Čilikov.

On vjeruje da će se krenuti u neka možda i sondažna istraživanja grada Obluna i Samograda koji se ne vide više obrasli u travu i šipražje.

I niko ne bi rekao da tu postoji nešto što je bilo slavna gradina ili kasnije rimsko utvrđenje tako da je situacija veoma alramantna, zaključio je Čilikov.

(Skala radio)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније