Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: P.R. [ Beta ]

27. 02. 2018. 22:59 >> 11:12

VRAĆENO U JAPAN

Moneovo platno pronađeno u Luvru

Platno francuskog impresioniste Kloda Monea, koje je pripadalo jednom japanskom kolekcionaru, a nestalo prije nekoliko decenija, pronađeno je u pariskom muzeju Luvr i poslato je u Japan, saopštio je danas Nacionalni muzej zapadne umjetnosti u Tokiju.

Platno naslikano 1916. godine iz čuvene serije "Lokvanji" francuskog slikara, pronađeno je u Luvru 2016. godine, ali to tada nije saopšteno u javnosti, naveo je neimenovani portarol muzeja Frans presu i dodao da je djelo nedavno vraćeno u muzej.

Velika slika vrlo je oštećena, dodao je muzej navodeći da će biti potrebno dosta vremena za restauraciju.

Platno je pripadalo japanskom kolekcionaru Kođiru Macakatu, naveo je muzej i dodao da je kolekcionar direktno od Monea kupio sliku 1921. godine tokom posjete ateljeu majstora impresionizma.

Slika je tokom Drugog svjetskog rata bila u prostorijama Luvra gdje je čuvana kolekcija Macakate i od tada je zaboravljeno da uopšte postoji. Dio njegove kolekcije je vraćen 1959. godine ali među tim djelima nije bila Moneova slika.

Osoblje muzeja je slučajno tokom jednog inventara 2016. pronašlo oštećenu sliku i ustanovilo da je to Moneova slika koja je pripadala japanskom kolekcionaru.

Mone (1840-1926) imao je običaj da pravi serije slika sa istim motivom, a među je njima je serija s lokvanjima, rađena tehnikom ulja na platnu.

Impresionizam kao slikarski pokret dobio je ime po Moneovoj slici "Impresija, rađanje sunca" iz 1874.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније