Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

17. 07. 2013. 09:56 >> 10:02

NAJVEĆE ODLIKOVANJE

Bono - Vitez reda umjetnosti i književnosti

Irska rok zvijezda i aktivista protiv siromaštva Bono primio je najveće francusko odlikovanje za kulturu zbog doprinosa muzici i korišćenja svog statusa globalne zvijezde u borbi za humanitarne ciljeve.

 


Odlikovanje Vitez reda umjetnosti i književnosti vođi rok grupe U2 uručila je na svečanosti u Parizu francuska ministarka kulture Aureli Filipeti.

"Više od same muzike i riječi, vi ste svoju slavu i karijeru posvetili vođenju nekih od najtežih bitaka našeg vremena. Ne u ime milosrđa, nego u ime pravde", saopštila je je Filipeti.

Bono, (pravo ime:Pol Dejvid Hjuson), rekao je da je odlikovanje velika čast, ali da pripada čitavom bendu.

"Ja imam najveća usta i najsnažniji glas, ali muzika koju stvaramo dolazi is svakoga od nas", istakao je Bono u saopštenju.

Među dosadašnjim dobitnicima odlikovanja, koje se dodjeljuje od 1957, su Dejvid Bovi, Šon Koneri, Rodžer Mur, Bob Dilan, Brus Vilis i Šakira. 

53-ogodišnji Bono primio je niz odlikovanja za muziku i humanitarni rad otkako je prije 37 godina osnovao U2, uključujući i višestruke nominacije za Nobelovu nagradu za mir.

2005. izabran je za osobu godine časopisa "Tajm", a 2007. primio je od britanske kraljice Elizabete II počasnu titulu viteza.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније