Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

16. 07. 2013. 11:50   >>  11:53

RIJEČ KRITIKE

Stiven King najmilosrdniji do sada

Najnoviji roman majstora horora Stivena Kinga - "Joyland", u izdanju "Hard kejs krajma" (Hard Case Crime), vraća čitaoce u sedamdesete godine prošlog vijeka, prateći dogodovštine studenta koji preko ljeta radi u zabavnom parku.

 

Godina je 1973, a 21-godišnji student Devin Džons - seksualno neiskusan, povučen, ali s literarnim aspiracijama - preko ljeta dobija posao u zabavnom parku u Sjevernoj Karolini. Biće to ljeto koje Devin nikada neće zaboraviti, s obzirom da će doživjeti i svoju prvu pravu veliku ljubav prema majci dječaka koji boluje od neizlječive bolesti. Devin će se ubrzo uklopiti među grube radnike zabavnog parka, u opasnoj će situaciji jednoj djevojci spasiti život, ali njegova ljetnja idila uskoro će biti prekinuta istragom misterioznog ubistva iz 1969, a pokazaće se i da spomenuti dječak, uz smrtonosnu bolest, ima natprirodne moći.

To je otprilike zaplet najnovijeg romana Stivena Kinga, napisanog za ediciju "Hard kejs krajm", koji se nedavno pojavio na tržištu engleskog govornog područja. "Joyland" je jedno od kraćih Kingovih djela, s tek tristotinjak stranica, a kritičari zasad većinom imaju pohvale za novi roman majstora horora. "Entertejment vikli" (Enterntainment Weekly) konstatuje da je "Joyland" jedna od "najmilosnijih Kingovih knjiga", a u pohvalnom kontekstu spominju se i autorove digresije i kraj, "'razarajuće tužan". 

Londonski "Gardijan" (Guardian) opisuje "Joyland" kao "mnogo nježniju, dublju i promišljeniju knjigu nego što se najprije može zaključiti", a u ogromnom autorovom opusu srodna je priči "The Body" prema kojoj je 1986. snimljen odličan film "Stand By Me" u režiji Roba Rajnera. Kritičar "ističe suptilan Kingov humor, primjera radi, kada glavni lik i pripovjedač – koji je očito preživio sve strave "Joylanda" – za sebe kaže da je "patio od ozbiljnog slučaja dvadesetjednogodišnjaštva".

"Ej-Vi Klab" (AV Club) ocjenjuje "Joyland" s četiri plus, ali ističe i da ima dosta standardnih Kingovih klišea, poput "neorganizovane priče - priča o duhovima predstavlja se svakim detaljem, da bi kasnije bila odbačena skoro pa odmahivanjem ruke". Ipak, ono što ovu knjigu čini vrijednom čitanja je Kingova "sposobnost da do kraja nastani vrijeme i lokaciju radnje", zaključujući da je u pitanju "pravi pulp roman" koji  odlikuje "emotivni intenzitet". 

Oni koje i dalje najviše zanimaju horor priče Stivena Kinga mogu se radovati najavljenom romanu "Doctor Sleep"(nastavku sada već klasičnog "Isijavanja"), koji bi trebalo da izađe do kraja ove godine. (Tportal)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније