Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

09. 02. 2018. 13:58 >> 13:58

KULTURA I OBRAZOVANJE

Dvije hiljade djece ide u pozorište

Ako ne sačuvamo dušu djeteta, izgubili smo čovjeka. Zato je upoznavanje djece sa sobom kroz kulturu, naš način da damo doprinos čuvanju njihove duše, poručeno je na današnjem otvaranju projekta “Dan umjetničkog obrazovanja” koji će u ovom polugodištu oko 2.000 djece organizovano i besplatno dovesti u Kraljevsko pozorište Zetski dom i Narodni muzej.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, plan je da Projekat, koji organizuju Kraljevsko pozorište Zetski dom i Ministarstvo u saradnji sa Narodnim muzejom i Ministarstvom kulture, preraste u stalnu aktivnost, i kao takav postane jedna od najvećih baza za povezivanje kulture i obrazovanja ikad iniciranih u Regionu.

Istaknuto je i da je važno što je, „u vrijeme kada se sve naplaćuje do besmisla“, projekat besplatan za djecu.

"Predviđeno je da 2.000 učenika iz 10 crnogorskih škola u pet opština - Cetinje, Podgorica, Danilovgrad, Bar i Berane, tokom ovog polugodišta imaju organizovane, besplatne posjete Zetskom domu na Cetinju, u kome će se za njih igrati predstave, kao i Narodnom muzeju na Cetinju. Djeci će biti obezbijeđen besplatan prevoz i hrana, a neće se plaćati ni ulaz u Zetski dom i Narodni muzej", navodi se u saopštenju.

Osnovci će tako imati priliku da pogledaju komad "Kapital-djeca", autorski projekat Petra Pejakovića. Za srednjoškolce, planirano je da tokom posjete Kraljevskom pozorištu Zetski dom budu upoznati sa funkcionisanjem teatra i pozorišnim zanimanjima, a odgledaće predstavu "Dokle pogled seže", projekat jednog od vodećih evropskih reditelja Arpada Šilinga.

"Današnji život preplavljen je mogućnostima za odvlačenje pažnje mladih u stalnu zabavu kroz površne sadržaje i bučne stimulanse, koji zapravo umrtvljuju svaki mentalni napor. A sa druge strane, djeca koja učestvuju u ovom projektu, su u periodu života koji vapi za slobodom, velikim idejama, borobom za pravdu i individualnošću. Kojim će od ta dva pravca da krenu – isključivo je na nama. Kad kažem nama, mislim na: roditelje, medije koji im plasiraju sadržaje i obrazovne institucije od kojih ne treba da bježe, već u kojima treba da nađu sebe" poručio je ministar prosvjete Damir Šehović.

Umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta Lidija Dedović rekla je da nije bilo teško ocijeniti šta je potrebno društvu da ima kvalitetniji i zdraviji puls, te Projekat ima upravo taj cilj. Ona je rekla da je ideja da mlade odvučemo od banalnosti svakodnevnice i „jeftinih ponuda koje ih okružuju i da udruženo pokažemo odgovornost prema sebi i novim generacijama.“

Direktorica gimnazije “Slobodan Škerović” Zoja Bojanić–Lalović, ispred škola koje učestvuju u Projektu, istakla je da je “ovo poseban obrazovni metod, jer mi u školama obrađujemo umjetnička djela, ali samim tim se bavimo formom".

"Potpuno je drugačije učenicima kad imaju mogućnost da se direktno susretnu sa umjetnošću. Mi smo tu da ih pripremimo za život. Da bismo imali jednu kompletnu ličnost, mi kao škole ne smijemo se baviti samo obrazovnim ciljevima, već djecu moramo i vaspitavati i kod njih razvijati posebne vještine. A od toga mnogo zavisi kako će oni kasnije konzumirati kulturu", kazala je Bojanić–Lalović.

Petar Pejaković, autor jedne od predstava koja će se igrati, istakao je da je riječ o projektu kakvi se realizuju u najrazvijenijim sredinama.

"A i za Region je raritet organizovani, besplatni dolazak škola u institucije kulture, te zaista jesmo napravili regionalni iskorak. Takođe, u doba kad se sve naplaćuje do besmisla, jako je važna činjenica da je projekat besplatan", naveo je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније