Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

26. 01. 2018. 11:20   >>  10:47

BOGDANOVIĆ I NAGI

CG i Rumunija će intenzivirati saradnju

Crna Gora i Republika Rumunija intenziviraće saradnju u oblasti kulture, zaključeno je danas na sastanku ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i ambasadora Republike Rumunije, Ferdinanda Nagija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, Bogdanović i Nagi razgovarali su na Cetinju o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje između dvije zemlje.

"Ocijenili su korisnim potpisivanje Programa kulturne saradnje koji je na snazi do 2019. godine i istakli potrebu da se tokom ove godine potpiše sporazum o saradnji koji će biti osnova za realizaciju konkretnih programa", navodi se u saopštenju.

Ambasador je, kako se dodaje, upoznao ministra sa planovima za obilježavanje 100 godina državnosti Rumunije i istakao značaj podrške Ministarstva kulture Crne Gore tokom organizacije događaja.

"Dogovoreno je da se proslava ovog, za Rumuniju izuzetno važnog jubileja, organizuje na Cetinju, pri čemu će Ministarstvo kulture pružiti svu neophodnu podršku kako bi kultura i bogato nasljeđe Rumunije bili predstavljeni na najbolji način", kazali su iz ministarstva.

Kako je saopšteno, sagovornici su razgovarali i o saradnji institucija kulture dvije zemlje, posebno arhivi i biblioteke, i istakli kako kroz zajedničke inicijative ove institucije mogu zajedno aplicirati kod međunarodnih fondova, u prvom redu u okviru fonda Kreativna Evropa.

"Predloženo je organizovanje bilateralnog susreta dva ministra kulture,u drugoj polovini 2018. godine, tokom kojeg će biti potpisan novi sporazum o saradnji između Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva kulture Republike Rumunije", kazali su.

Bogdanović i Nagi zaključili su da Crna Gora i Rumunija gaje tradicionalno prijateljske odnose, koji se kroz saradnju u oblasti kulture mogu dodatno produbiti i osnažiti. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније