Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

09. 01. 2018. 21:24 >> 20:54

MINISTARSTVO KULTURE

Nastavak podrške projektima u Nikšiću

Ministarstvo kulture nastaviće da podržava projekte i manifestacije koji se realizuju u Nikšiću, saopšteno je na sastanku resornog ministra, Aleksandra Bogdanović i predsjednika Opštine Nikšić, Veselina Grbovića.

Oni su danas u Nikšiću razgovarali o programima i projektima koji se u oblasti kulture realizuju u toj opštini i daljoj saradnji.

Grbović je podsjetio da je završen četvorogodišnji projekat podrške Ministarstva opštini Nikšić koji se, kako je ocijenio, pokazao kao izvanredan.

“Pokrenuli smo niz manifestacija i neke festivale koji su bili praktično i ugašeni, počev od pozorišnog festival do nikšićkih književnih susreta”, rekao je Grbović.

Prema njegovim riječima, festivali koji se održavaju u Nikšiću su se pokazali kao izvanredni.

“Tako da očekujem da ćemo i u narednom periodu imati značajnu pomoć od Ministarstva kulture jer moramo da sačuvamo naše festivale, manifestacije koje smo imali u ovom vremenu, da podržimo mlade da oni svoje manifestacije realizuju u saradnji sa nama, nadam se na obostrano zadovoljstvo”, kazao je Grbović.

On je kao najznaćajniji projekat istakao rekonstrukciju dvorca kralja Nikole.

“Naša agencija je uradila građevinski projekat, dogovorili smo se da u roku od dva mjeseca konzervatorski dio projekta Ministarstvo završi i onda ćemo ići na raspisivanje tendera preko direkcije javnih radova”, rekao je Grbović.

On je ukazao da su predviđena značajna sredstva za nastavak rekonstrukcije tvrđave Bedem.

“Ovim projektima predviđene su rekonstrukcije tvrđave Voltica, u Župi, spomenika u Nikšiću, spomenik na Krstcu u Goliji. Pošto je 160 godina bitke na Grahovcu razgovarali smo da se i crkva u tom mjestu dovede u stanje kako treba”, dodao je Grbović.

Bogdanović je kazao da je za četiri godine realizovano više od 1,1 hiljadu programa, gdje je obezbijeđeno oko 800 hiljada eura iz budžeta Crne Gore i dodatnih 1,2 miliona za rekonstrukciju I adaptaciju kulturnih institucija i ustanova na teritoriji Nikšića.

“Raduje me što smo razgovarali i o novom okviru saradnje kroz program podrške kulture mladih Nikšića gdje ćemo, kroz direktnu podršku institucijama kulture isto pružati podršku mladim stvaraocima koji su se prepoznali kao najagilniji i najaktivniji podržavaoci i korisnici ovih programa”, naveo je Bogdanović.

Posebno ga, kako je rekao, raduje što je opština napravila dobru reorganizaciju i stvorila institucionalni okvir.

Bogdanović je kazao da je zadovoljan informacijom koju je dobio oko Doma revolucije.

On je kazao da će veliku podršku Nikšić ubuduće dobijati kroz institut javnih konkursa, gdje shodno Zakonu o kulturi sve one programe koji su od javno interesa Ministarstvo sufinansirati i podržavati.

“Tu vidimo veliku mogućnost kako za mlade stvaraoce tako i za sve one festivale koji imaju ne samo opštinski ili državni karakter, već i međunarodnu dimenziju”, rekao je ministar.

On je podsjetio da je budžetom za ovu godinu predviđeno oko 180 hiljada eura za očuvanje i zaštitu kulturnih dobara, od kojih 13 za teritoriju opštine Nikšić.
Bogdanović je rekao da je sa Grbovićem razgovarao i o Crvenoj stjeni, najstarijem istorijskom lokalitetu i jednom od najznačajnijih na kontinentu.

“Vidimo dodatnu turističku valorizaciju tog potencijala obzirom da je u kontinuitetu obezbjeđivana podrška kroz istraživanja. Sigurni smo da u narednom periodu taj spoj kulture i turizma može još itekako doći do izražaja samim tim što treba snažiti imidž Crne Gore na širem pojasu, ali svakako u saradnji sa turizmom”, ocijenio je Bogdanović.

On je poručio da će Ministarstvo kulture ostati pouzdan partner opštini Nikšić.

“Siguran sam da ćemo uspješno sarađivati jer te kulturne osobenosti svakog područja treba dodatno afirmisati, što će Ministarstvo sigurno raditi kad su i Nikšić i ostali gradovi u pitanju”, naglasio je Bogdanović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније