Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

24. 12. 2017. 21:30   >>  20:58

MUZEJI I GALERIJE

Predstavili spomen obilježja Budve

U susret obilježavanju značajnog jubileja, 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata (1918–2018), juče je u Petrovcu, u Spomen domu "Crvena komuna" održan prigodan program posvećen kulturnoj baštini na teritoriji budvanske opštine.

Program je realizovao Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Budva, uz podršku JU Muzeji i galerije Budve a sufinansiran je Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017. godinu Ministarstva kulture Crne Gore.

"U pitanju je bio prvi dio multidisciplinarnog projekta o spomen-obilježjima koja postoje na prostoru Budve, Maina, Pobora, Brajića i Paštrovića, koji su činili dokumentarna izložba fotografija i naučni skup po pozivu, dok se drugi dio odnosi na izradu stručne monografije o istoj tematici", saopšteno je iz JU Muzeji i galerije Budve.

U galeriji Spomen doma "Crvena komuna" svečano je otvorena izložba dokumentarnih fotografija "Spomen-obilježja na teritoriji budvanske opštine", koju su koncipirali Dušan Medin, dipl. arheolog i master menadžer u kulturi, Dobrila Vlahović, dipl. konzervatorka-restauratorka i Vesna Gigović, dipl. ekonomistkinja, koji su ujedno i autori stručne monografije, koja je u pripremi.

"Izložbenu postavku čini 15 panoa dimenzija 70 x 100 cm, od kojih svaki prikazuje po nekoliko reprodukcija spomen-obilježja evidentiranih duž teritorije naše opštine. Za dizajn i tehničko uredništvo izložbe i pratećeg materijala bio je zadužen Goran Pajović, dipl. arheolog (Narodni muzej Crne Gore). Izložbu prati bogato ilustrovani katalog, a ista se može pogledati do 15. februara 2018. godine", navodi se u saopštenju.

Među brojnim posjetiocima bili su i predsjednik Skupštine Opštine Budva, Đorđije Vujović, sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva, Đorđije Pribilović, predstavnici UBNOR-a i antifašista Budve, mnogi mještani i gosti sa strane.

"Autori su ovom izložbom željeli da izraze duboku zahvalnost značajnim ličnostima ovog kraja za njihove uspjehe u različitim oblastima djelovanja, izvojevane pobjede nad okupatorom i živote date za čast i slobodu svoje otadžbine u raznim borbama u prošlosti. Autori su se, prilikom selektovanja građe za izložbu, rukovodili aktuelnim Zakonom o spomen-obilježjima iz 2008. godine", kazala je oslovni sekretar JU Muzeji i galerije Budve, Milica Stanić Radonjić.

Izložbu je otvorio istoričar mr Miloš Vukanović i tom prilikom podsjetio na istorijat podizanja spomen-obilježja na našem i na širem prostoru Balkana, posebno se osvrnuvši na razvoj ove prakse kroz početak XX vijeka u Kraljevini Jugoslaviji, a potom i u njegovoj drugoj polovini u SFRJ, od kada i potiče najveći dio baštine ove vrste.

"Vukanović je naglasio i da današnje društvo ne treba da ruši i da uklanja stara spomen-obilježja, već da prevashodno treba da o njima govori, kako bi razumjelo motive i kontekst njihovog podizanja", navodi se u saopštenju.

U nastavkvu programa održan je manji naučni skup posvećen toj tematici.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније