Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

14. 12. 2017. 09:55   >>  09:24

U KIC-U

Tri filma za kraj festivala "Ubrzaj"

Večeras, u sali Dodest, posljednjeg dana Festivala filma o ljudskim pravima "Ubrzaj 2017" u Podgorici, Centar za građansko obrazovanje (CGO) prikazuje tri filma.

Od 17 sati film "Život kao crtani film" afro-američkog reditelja Rodžera Ros Vilijamsa, od 19 slijedi film "Između granica" čiju režiju potpisuju Jelena Gavrilović i Mirko Rudić i od 20.15 podgoričko izdanje ovogodišnje Festivala zatvara "Foxtrot", izraelskog režisera Samjuela Maoza.

"Život kao crtani film" donosi priču o autističnom dječaku koji se izražava kroz naučene replike i situacije iz omiljenih crtanih filmova. Kada je imao tri godine, Oven Suskind iznenada je prestao da govori i povukao se u svijet unutar svoje glave. Na očaj roditelja, Ovenu je dijagnostifikovan autizam. Međutim, dječakov otac Ron Suskind, dobitnik Pulicerove nagrade za novinarstvo, ne namjerava da tek tako odustane. Primijetivši da je njegov sin opčinjen Diznijevim filmovima, odlučio je da pokuša da uspostavi kontakt preko likova i citata iz filmova kao što su Aladin, Dambo i Herkul, itd. Oven ubrzo uspijeva da se izražava kroz naučene replike i situacije iz omiljenih crtanih filmova i nakon godina tišine ponovo se povezuje sa svojom porodicom. Za ovaj film reditelj je na prestižnom "Sundance" film festivalu dobio nagradu za režiju, a dobitnik je i brojnih nagrada publike na festivalima širom svijeta.

Nakon premijere na "Beldocs" festivalu, stiže nam film rediteljskog dvojca iz Srbije - "Između granica", koji prati priču o izbjegličkoj krizi 2015. i 2016. godine iz ugla mlade Libanke, Bušre Žaber. Ona se 2015. zatekla u Srbiji, u koju je došla zbog doktorskih studija. Zbog jake želje da pomogne, počela je da radi kao prevodilac arapskog u izbjegličkom kampu u Preševu, na srpsko-makedonskoj granici. Tokom tri meseca, svakodnevni rad na terenu suočava Bušru sa ličnim i profesionalnim iskušenjima, stavljajući njena uvjerenja na test. Nakon projekcije slijedi kratak razgovor sa rediteljkom filma Jelenom Golubović i dijelom filmske ekipe, koji će moderirati Maja Bogojević, teoretičarka filma i filmska kritičarka.

Festival "Ubrzaj" 2017 u Podgorici zatvara film "Foxtrot", ovogodišnji izraelski kandidat za Oscara.

Kada im se na vratima pojave vojni predstavnici s vijestima o sinovoj pogibiji, Majkl i Dafna se slamaju pod teretom očaja. Izlizani izrazi žalosti i šuplje patriotske fraze vojnih birokrata samo pogoršavaju situaciju. Dok Dafna bijeg traži u sedativima, Majkl upada u vrtlog gnijeva, a onda doživljava iznenađenje čija nevjerovatnost gotovo parira nadrealnom vojnom iskustvu njegovog sina Džonatana. Strukturiran u tri stilski različita dijela, "Fokstrot" iz nekoliko perspektiva prikazuje intenzitet i apsurd kulture militarizma. Naizmjenično duboko emotivan i ironičan, s humorom koji ujeda gdje najviše boli, ovaj odvažan i vizualno impresivan film dobitnik je Srebrnog lava u Veneciji, a nosi i nagradu Atinskog međunarodnog filmskog festivala za najbolju režiju, dok je od Izraelske filmske akademije dobio nagrade za najbolju režiju, najboljeg glumca, najbolju fotografiju, najbolju montažu, najbolje umjetničko usmjerenje, najbolju muziku, najbolji zvuk, a nominavan i za najbolji scenario, najbolju epizodnu glumicu, najbolji kasting, najbolju kostimografiju, najbolju šminku.

Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" 2017 će svoje kotorsko izdanje imati 15. i 16. decembra u kinu Boka, gdje će tokom ta dva dana biti prikazani filmovi Život kao crtani film, Ne opiri se, Neoprostivo i Čovjek integriteta.

Detaljan program Festivala i sve dodatne informacije mogu se pronaći na sajtu http://ubrzaj.me/.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније