Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

13. 12. 2017. 23:45   >>  23:15

NIKŠIĆ

Književni susreti u znaku Zuvdije Hodžića

Jubilarni 20. Nikšićki književni susreti, bili su druge večeri te smotre u znaku stvaralaštva i, kako je ocijenjeno, barda crnogorske književnosti, akademika Zuvdije Hodžića.

Tog pisca nagrađivanih romana "Davidova zvijezda", "Svi moji", i drugih djela iz njegove književne riznice, karakteriše izuzetan pripovijedački dar i jezičko umijeće, a u osnovi njegovog stvaralaštva, kako je navela profesorica Aleksandra Vuković, je zvjezdanost i težnja da se čovjek uzdigne na viši nivo čistote ljudskog bića.

Za Hodžića je, ocijenila je Vuković, iznad svega ”biti čovječan, biti uvijek čovjek i nalaziti u životu i umjetnosti primjere onih koji su zaista svoj život posvetili nekoj svetoj misiji”.

Te ocjene potvrđuju i dobro poznate riječi Hodžića da u „životu treba biti prvo čovjek, pa umjetnik“, što je, kako smatra, istovremeno i jednostavno, i veoma teško.

„Toliko puta od oca i majke čuo sam da ne zasramim grobove. Shvatio sam da ne postupim nikada onako da bih zastido svoju tradiciju, porodicu, sebe. I zato budi čovjek. Kada bih god imao neke dileme, uvijek bi mi došlo pred oči gusinjsko groblje i onaj nisan sa mojim imenom“, rekao je Hodžić.

Prema njegovim riječima, šta god da ti se desi, čeka te grob i moraš postupiti kao čovjek.

„To sam ponio kao najglavniji moralni, ljudski zahtjev kako živjeti. Ako uspijem tako do kraja, otiću ću iz života srećan“, rekao je Hodžić.

Autor koji je prepoznat i po misticizmu, sofijskim i derviškim pričama, kazao je da ne vjeruje u pisca, već u čovjeka stvaraoca, koji će da stane ispred toga što kaže, piše.

„Ako to izgubi i ne stoji na moralnim osnovama, onda nije pisac. Porastao sam u takvoj sredini, na jednoj lijepoj, slobodarskog granici, gdje su izmješani Crnogorci, Albanci, Muslimani. Tamo gdje Crnogorac priča albanski, Albanac crnogorski. Tamo sam se naučio na suživot, što mi je kao piscu mnogo pomoglo“, naveo je Hodžić.

On je saopštio da je odrastao u porodici koja je cijenila derviško nasljeđe, koja se „nastavlja i kada piše“, ali i da nosi ono crnogorsko i da to nešto boračko u njemu, nije došlo po derviškoj, već tradiciji Crnogorca borca.

I upravo Hodžićeva omiljena derviška priča o mravu koji se uputio na Ćabu, ali su ga odvraćali, jer je mali i nikada neće stići, na šta im je odgovorio da će bar umrijeti na velikom putu, možda najbolje odslikava, kako je ocijenjeno, šta je poziv pisca.

”Moja braća kazala su majki da se samo falim da sam pisac, a da mi je zapravo ona pola toga ispričala. Boga mi jesam, uzvratila je majka, ali ja sam to i vama pričala, pa ništa od toga”, rekao je Hodžić i dodao da te derviške priče u tri, četiri reda otkrivaju velike životne mudrosti.

On se povjerio nikšićkoj publici da nije govornik i da zato priča te male priče koje više kažu od njega i dodao da neće reći da je dobar pisac, ali je autor koji je u crnogorsku književnost donio Orijent, istočnjačku mudrost, mistiku, sofisticizam, ono nestvarno.

Književne susrete ,koji se završavaju danas, zatvoriće druženje sa nikšićkim pjesnicima i prijateljima, kada će biti i uručena nagrada Mirko Banjević.

Tu prestižnu književnu smotru utemeljenu 1969.godine, organizuje Narodna biblioteka Njegoš uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i Opštine Nikšić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније