Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

04. 12. 2017. 11:10 >> 10:38

DECEMBAR U GRADSKOM

Premijera, Dan pozorišta, "Uzlet"

Posljednji mjesec 2017. godine u Gradskom pozorištu obilježiće niz događaja kojima će se istinski slaviti teatarska umjetnost, obradovati publiku, ali i skrenuti pažnja na dostignuća u toj kući, saopšteno je iz Gradskog pozorišta. Osim redovnih repertoarskih naslova, za najmlađe su pripremili premijeru, zatim će obilježiti Dan Gradskog pozorišta, dodijeliti nagrade najzaslužnijima, a kroz monografiju koja uskoro izlazi iz štampe osvrnuće se na dešavanja u tom teatru u proteklih pet godina.

Početak decembarske priče pripašće najmlađoj publici. Za njih će već u petak 1. decembra, u dva termina (u 11 i 13h) u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović" igrati "Ljepoticu i Zvijer" (4+) u režiji Teatra mladih.

6. decembra u 17 sati gostovaće u Kulturnom centru "Nikola Đurković" sa predstavom "Kod Nojeve barke u osam" (5+) Urliha Huba u režiji Roberta Valtla.

U nedjelju, 10. decembra, u standardnom terminu u podne, u sali Dodest izvešće lutkarsku predstavu "Čarobni kamen" (3+) u režiji Davora Dragojevića.

U petak 15. decembra, u 20 sati, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović" ansambl Gradskog pozorišta premijerno će izvesti predstavu "Modro blago" (8+) u režiji Staše Koprivice. Tekst je, prema motivima romana Dušana Kostića, napisao i dramatizovao Stevan Koprivica.

"To je uzbudljiva priča o potrazi za blagom grupe tinejdžera smještena je u šezdesete godine prošlog vijeka, a dešava se u Herceg Novom. Družina biva ponesena legendom o sakrivenom blagu, negdje na skrovitom mjestu u tom gradu. U isto vrijeme, za vrlo konkretnim blagom, traga i nacistička ekspedicija. Njihove potrage se ukrštaju i djeca dolaze u egzistencijalnu opasnost, jer postaju svjedoci nečeg opasnog. Kroz ovaj avanturistički komad biće akcentovan niz značenja koja se tiču današnjeg mladog gledaoca: relativizacija bogatstva, konstanta zla oličenog u neonacizmu... Biće to i poziv mladima da u sopstvenom istorijskom nasljeđu i predanju otkriju uzbudljivi svijet etičkih vrijednosti", navodi se u saopštenju Gradskog pozorišta.

Igraju: Vule Marković, Jelena Simić, Vukan Pejović, Pavle Popović, Branka Femić, Dejan Đonović, Jelica Vukčević, Maja Šarenac, Goran Slavić i Emir Ćatović. U autorskom timu su i scenografkinja Vladislava Munić-Cunilington, kostimografkinja Magdalena Klašnja i kompozotor Srđan Marković.

Prva repriza "Modrog blaga" biće izvedena u nedjelju 17. decembra, u 12 sati, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović".

Za nikšićku publiku, 25. decembra u 20 sati na sceni Nikšićkog pozorišta igraće predstavu "Čuvari tvog poštenja", višestruko nagrađivani autorski projekat Borisa Liješevića.

Decembar i godinu zaokružiće na najljepši način 27. decembra kada će obilježiti Dan pozorišta. Toga dana u 12 sati u sali Dodest po prvi put dodijeliće nagrade "Vasilije Ivanovič Šćućkin" za posebna umjetnička dostignuća u projektima koji pripadaju Gradskom pozorištu. Nakon svečanosti promovisaće publikaciju "Uzlet".

"Riječ je monografskom djelu koje obuvata rad Gradskog pozorišta u prethodnih pet godina", navodi se u saopštenju.

O repertoaru i novostima iz Gradskog pozorišta možete se informisati na sajtu www.pgpozoriste.me, a na facebook stranici https://www.facebook.com/GradskoPozoristePodgorica možete ostaviti svoju mail adresu kako biste bili blagovremeno obaviješteni o svim dešavanjima u tom pozorištu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније