Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Beta [ Objavio: O.Z. ]

15. 11. 2017. 23:50 >> 23:18

U NJUJORKU

Rijetka Da Vinčijeva slika na aukciji

Slika Leonarda da Vinčija, za koju naučnici vjeruju da je jedna od samo nekoliko očuvanih pet vjekova od njegove smrti, očekuje se da će danas biti prodata za najmanje 100 miliona dolara na aukciji u Njujorku.

Ljubitelji umjetnosti su satima u dugim redovima čekali ispred muzeja u Hongkonu, San Francisku, Londonu i Njujorku da vide to djelo naslikano oko 1500. godine.

"Ne mogu da opišem koliko je uzbudljivo biti direktno uključen u prodaju djela", izjavio je stručnjak aukcijske kuće Kristi Alen Vintermjut i dodao da je riječ o remek-djelu renesansnog umjetnika.

Slika, čiji Isusov zagonetni pogled poziva na upoređivanje sa zagotnekom osmjeha takođe Da Vinčijevom "Mona Lizom" (Đokonda), bila je u vlasništvu engleskih kraljeva i vojvoda i potom je nestala.

Platno se ponovo pojavilo 1900. kada ga je kupio jedan britanski kolekcionar. U to vrijeme se smatralo da je to djelo nekog Da Vinčijevog učenika, a ne samog majstora slikarstva.

Slika je prodata 1958. godine za 45 funti, prije no što je uvrđena da je djelo Da Vinčija. Djelo, koje je ponovo prodato 2005. godine, bilo je djelimično oštećeno ali je restaurirano na zahtjev konzorcijuma trgovaca umjetničkih djela, koji su dali najmanje 10.000 dolara za obnovu.

Oko te slike se vodi i sudski spor između ruskog milijardera i prodavca umjetničkih djela.

Ruski milijarder Dmitrij Ribolovljev optužio je švajcarskog prodavca umjetčkih djela Iva Buvijea, koji mu je pomogao da uloži oko dvije milijarde dolara u umjetnička djela, da ga je prevario u preprodaji nekih slika i uzeo mu mnogo više novca.

Buvije je kupio platno 2013. godine na aukciji kuće Sotbi za 80 miliona dolara i potom ga je preprodao ruskom milijarderu za 127,5 miliona dolara.

Aukcijska prodaja koja izaziva veliku medijsku pažnju počinje u 19.00 po njujorškom vremenu i biće održana kući Kristi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније