Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

15. 11. 2017. 22:12 >> 21:40

DANILOVGRADSKI GIMNAZIJALCI

Uzburkali emocije na festivalu u Ubu

Predstava "O ćutanju i drugim imitacijama sreće" u organizaciji NVU "Ego kult" i Gimnazije "Petar I Petrović Njegoš" iz Danilovgrada, odigrana je u ponedjeljak, 13. novembra 2017. godine u Domu kulture u Ubu, u okviru desetog festivala “Repassage”. Titulu za najboljeg glumca večeri ponijela je Mirjana Spaić.

Danilovgradski gimnazijalci su zatvorili takmičarski dio Repassage festa - smotre najboljih amaterskih pozorišta sa prostora nekadašnje Jugoslavije, koji organizuje Ustanova za kulturu i sport iz Uba.

Tokom pet festivalskih dana Repassage fest je okupio aktuelne pobjednike republičkih takmičenja dramskih amatera iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Festival je počeo 9. novembra, a završava se u petak, 17. novembra, kada će žiri saopštiti svoje odluke i dodijeliti nagrade. Tročlani žiri čine dramski pisac Željko Hubač - direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, reditelj Milorad Milinković i Zoran Ćosić, glumac nacionalnog teatra.

Nakon izvođenja predstave "O ćutanju i drugim imitacijama sreće" održan je Okrugli sto, gdje je žiri publike u sastavu: Snežana Jovanović, Mirjana Simić i Voja Raonić, saopštio da je titulu za najboljeg glumca večeri ponijela Mirjana Spaić, koja u predstavi "O ćutanju i drugim imitacijama sreće" tumači dvije uloge - dilerku i Romkinju.

Dramski pisac Željko Hubač, inače predsjednik stručnog žirija i voditelj razgovora za Okruglim stolom kritike iskazao je zadovoljstvo da mladi ljudi vjeruju da možda pozorište može promijeniti svijet.

"U krajnjoj instanci, kada gledaju predstavu njihovi roditelji, ili prijatelji njihovih roditelja shvatiće da imaju mnogo senzitivniju decu na svakodnevicu, pa će možda promeniti svoje ponašanje, a možda će ugasiti televiziju, više pričati o ljubavi, a manje o poltici i sportu", kazao je Hubač.

Član žirija Zoran Ćosić, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu, rekao je da su učenici danilovgradske Gimnazije uspjeli da uzburkaju emocije i prenesu snažne poruke.

"Čestiram vam i divim se na hrabrosti da na ovaj način otvorite teme i pitanja, jer mi se ubismo u Narodnom pozorištu i kolege u svim profesionalnim pozorištima da igrajući naše predstave ljude upozorimo, zapitamo i opomenemo da svojim delovanjem ovaj svet, koji je poprilično ruiniran po svakom pitanju, još više ne urušavaju. I nisam video da smo uopšte u tome uspeli. Da su sva ova pitanja kroz predstavu postavili profesionalni glumci, sasvim sam siguran da ne bi doprala do publike. Ona su mnogo ozbiljnije i mnogo žešće doprla do mene upravo zato što igraju mladi ljudi", naveo je glumac Zoran Ćosić.

Podsjećamo da je učenica Gimnazije "Petar I Petrovic Njegoš" Bojana Šolaja autorka teksta predstave "O ćutanju i drugim imitacijama sreće", a uz nju režiju potpisuju direktorica NVU "EgoKult" i profesorica psihologije danilovgradske Gimnazije Anđela Novaković i profesor književnosti danilovgradske Gimnazije Miroslav Minić. U predstavi glumi i statira pedesetak učenika Gimnazije iz Danilovgrada.

Premijera predstave je bila 17. februara 2017. godine u danilovgradskom Centru za kulturu, a nakon toga igrana je u KIC-u Budo Tomović u Podgorici i u Kulturnom centru Nikola Đurković u Kotoru. Bila je dio zvanične selekcije 47. Festivala dramskih amatera Crne Gore u Bijelom Polju, gdje je proglašena za najbolju predstavu, a dobila i Nagradu za najbolju režiju, kao i Nagradu za najboljeg najmlađeg glumca Festivala (Magdalena Jovović). Predstava je otvorila pozorišnu manifestaciju "Festival festival" koji je po 60. put u Trebinju okupio najbolja amaterska pozorišta sa prostora bivše Jugoslavije. Igrana je i u okviru pratećeg programa 30. Barskog ljetopisa i ovogodišnjeg FIAT-a (Festivala internacionalnog alternativnog teatra).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније