Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

13. 11. 2017. 14:10   >>  13:39

NIKŠIĆ

Peroviću uručena nagrada ”Veljko Mandić”

Pjesnik i dramski pisac, Sreten Perović, ovogodišnji je laureat nagrade ”Veljko Mandić”, koja se dodjeljuje za doprinos crnogorskoj pozorišnoj umjetnosti.

Peroviću je nagrada uručena na svečanosti povodom početka Međunarodnog festivala glumca u Nikšiću.

Predsjednik žirija, Andro Martinović, podsjetio je na Perovićevo stvaralaštvo i ocijenio da je ”ishodište tog obimnog opusa izuzetna posvećenost i studiozan rad”.

„Uzmemo li u obzir da je na svojevrstan način pozorište umjetnost trenutka, dodjeljivanjem nagrade „Veljko Mandić“ Sretenu Peroviću, kao dostojnom reprezentu generacije koja je stvarala modernu crnogorsku pozorišnu scenu, ukazujemo da su teatrološka istraživanja važan element pozorišne kulture i njenog trajanja“, rekao je Martinović u ime žirija, čiji su članovi bili Sonja Nikčević i Vojislav Krivokapić.

Zahvaljujući se na priznanju, Perović je ocijenio da nagrada koja nosi ime Veljka Mandića ”sadrži više važnih značenja koja se ne iscrpljuju samo zahvalnim sjećanjem na jednog znamenitog crnogorskog i jugoslovenskog glumca kojeg dobro pamte starije generacije pozorišnih, festivalskih i televizijskih konzumenata”.

Govoreći o Nikšiću, gradu bogate istorije i kulture, koji je iznjedrio brojna značajna pozorišna i filmska imena, Perović je istakao da u nikšićkom kulturnom fondu, pozorištu pripada najznačajnije kulturološko mjesto.

”Pored Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ na Cetinju, Pozorište u Nikšiću ima najdužu tradiciju u Crnoj Gori, a ta činjenica nije važna samo po estetskom, umjetničkom, već i po društvenom učinku”, rekao je Perović.

Početak tradicionalne pozorišne smotre, koja će trajati do 18. novembra, ozvaničila je potpredsjednica Opštine, Sonja Nikčević i ocijenila da će Festival glumca ponovo obogatiti kulturni život grada i dati značajan doprinos kulturnoj sceni Crne Gore.

“Tokom hladnih novembarskih dana grad oživi obasjan aurom ove značajne pozorišne svetkovine. Nikšić se sve više prepoznaje kao grad festivala, a Međunarodnom festivalu glumca pripada čast da bude kruna ovogodišnjih festivalskih ostvarenja”, rekla je Nikčević.

Na festivalu će, u zvaničnoj, takmičarskoj selekciji, biti izvedeno šest predstava, a sedma van konkurencije iz Crne Gore, Srbije, BIH i Hrvatske.

Početak takmičarskog programa ozvaničila je drama Leptir Narodnog pozorišta iz Sarajeva, a na repertoaru Festivala glumca večeras su Sveti i prokleti, čiji tekst i režiju potpisuje dramski pisac iz Nikšića, Obrad Nenezić, a predstava je urađena u produkciji Barskog ljetopisa i Centra za kulturu Bar.

Treće festivalske večeri biće izvedena komedija mentaliteta i naravi, Inspekcija, koju potpisuje Nikšićko pozorište.

Na repertoaru četvrte večeri biće Jesenja sonata, urađena u koprodukciji beogradskog Ateljea 212 i Grad teatra Budva, peta noć pripada predstavi Balon, zagrebačkog Teatra Exit, a poslednje na sceni biće Učene žene, koje stižu iz Crnogorskog narodnog pozorišta.

Na završnici Festivala, van konkurencije, u čast nagrađenih biće izvedeno scensko ostvarenje, perfomans, Koraci, odabrane vježbe iz predmeta Scenski pokreti Studijskog programa gluma, Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Organizator i producent Festivala je Nikšićko pozorište, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i Opština Nikšić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније