Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

09. 11. 2017. 10:20 >> 09:47

U SUBOTU

Predstavljanje knjige o muzičkoj tradiciji

U subotu, 11. novembra, u 19 časova, u budvanskoj Modernoj galeriju biće predstavljen zbornik radova o paštrovskoj i budvanskoj muzičkoj tradiciji "Začuh vilu u dubravu đe pjesan poje", koji su uredili dr Zlata Marjanović, etnolomuzikološkinja, i Dušan Medin, arheolog i menadžer u kulturi, a koji je nedavno štampan podrškom Ministarstva kulture Crne Gore kroz ovogodišnji Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore.

Na predstavljanju knjige učestvovaće recenzentkinja mr Dobrila Popović, stručni saradnik na izradi knjige Davor Sedlarević, urednici i hor JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje Budve (dirigentica prof. Katarina Popović, pratnja na klaviru prof. Slađana Babović).

Kako je saopšteno iz JU Muzeji i galerije Budve, zbornik je rezultat rada dva multidisciplinarna okrugla stola "Paštrovske muzičke teme" održana u Beogradu i Petrovcu na Moru 2014, na kojima je učestvovalo preko 20 istaknutih naučnika i umjetnika iz Crne Gore i Srbije.

"Već po podnaslovu zbornika može se dobiti uvid u širok spektar zanimljivih tema, obrađenih u ovoj publikaciji. Ideja urednika bila je da prikažu relevantne podatke o do sada prikupljenom paštrovskom i budvanskom kulturnom i muzičkom nasljeđu i novijem muzičkom stvaralaštvu, te da ga afirmišu i popularišu kroz različite vidove naučnih, stručnih i stručno-popularnih radova, sakupljenih i zapisanih sjećanja i svjedočenja naroda Primorja, Budve i Paštrovića, kao i kroz niz priloga, prije svega, muzičkih. U zborniku se nalazi ukupno 35 radova uklopljenih u devet tematskih cjelina (glava), naslovljenih prema poetskim melostihovima 'istrgnutim' iz paštrovskih i budvanskih tradicionalnih i autorskih pjesama", navodi se u saopštenju.

Kako je najavljeno, tom prilikom, biće predstavljeno drugo korigovano i dopunjeno izdanje, objavljeno u suizdavaštvu Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva, Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu "Drobni pijesak" i Društva za kulturni razvoj "Bauo" iz Petrovca na Moru, u okviru biblioteke "Kulturno nasljeđe Paštrovića", čiji je recenzent svjetski čuveni maestro Bojan Suđić, rodom iz Paštrovića, inače autor jednog teksta u ovom zborniku.

Recenzenti zbornika radova su počivši akad. Petar Vlahović, etnolog, prof. dr Anika Vukčević Skovran, istoričarka umjetnosti, i mr Dobrila Popović, muzikološkinja. 

"Prvo izdanje zbornika objavili su, u nevelikom tiražu, Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu "Drobni pijesak" i Društva za kulturni razvoj "Bauo" 2016. godine i predstavili ga u Beogradu i Petrovcu na Moru. Drugo izdanje nastalo je u želji izdavača da ova značajna i jedinstvena knjiga dospije do šireg kruga čitalaca, posebno onih iz domena muzičke umjetnosti, kulture, prosvjete, kao i do svih ostalih zainteresovanih subjekata", zaključuje se u saopštenju. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније