Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 07. 2013. 13:23 >> 13:26

POČINJE APPS

"Konkurentska hipoteza" u Kotoru

Najmalađi segment Međunarodnog festivala Kotor Art, Kotor APSS (Architectural Prison Summer School) počinje sjutra u 20 sati otvaranjem izložbe „ The Competitive Hypothesis“ u nekadašnjem austrougarskom zatvoru u kotorskom Starom gradu. Izložba je otvorena početkom godine u Njujorku, a evropsku turneju, a zahvaljujući zalaganju program-koordinatora Kotro Art-a, počinje upravo iz Crne Gore, odnosno Kotora.

 

"The Competitive Hypothesis" dio je godišnjeg programa "Think Space Past Forward" i predstavlja izložbu koja preispituje kulturu arhitektonskih konkursa. Tema su „ponovljeni“ arhitektonski konkursi iz skorije prošlosti, „trikovi“ koji su korišćeni za pridobijanje naklonosti žirija, hipnotička diorama sačinjena od fragmenata koji se učestalo koriste pri stvaranju trodimenzionalnih prikaza održivih gradskih krajolika, te kratki tekstovi i autoportreti nepoznatih umova koji su bili dio timova nagrađivanih konkursnih radova. Izložba “The Competitive Hypothesis” nastoji da istakne dvojaka značenja sadržana u pojmu arhitektonskih konkursa i takmičenja: s jedne strane, odnoseći se prema konkursima kao mehanizmima za stvaranje projekata, a s druge strane uzimajući u obzir ethos koji prožima današnju arhitektonsku praksu.

Ovom izložbom počinje i desetodnevna internacionalna arhitektonska radionica, a uvodna predavanja predviđena su za petak, 5.jul. Izlaganja će imati velika međunarodna imena arhitekture – Boštjan Vuga iz Ljubljane, koji je ujedno i predavač na Tehničkom univerzitetu u Berlinu, te Sajmon Hartman iz prakse HHF iz Bazela. Riječ će imati i domaći arhitekti – Marko Stjepčević i Ivan Milošević, kao predstavnici nove crnogorske arhitektonske scene, a predavanje će imati i osnivač i direktor APSS-ovog programa, arhitekt Dijana Vučinić. Večernje predavanje će u subotu imati gostujući predavač Borislav Vukićević, koji je, možda i jedini u Crnoj Gori koji aktivno piše tekstove o temama iz oblasti arhitekture.

U nedjelju je, takođe u večernjem terminu, zakazano izlaganje arhitekte Veljka Radulovića iz studija „Grad“. Svi će govoriti na temu ovogodišnjeg Kotor APSS-a – planiranje gradnje na mediteranskoj obali.

Glavni pokrovitelj Kotor APSS-a je Ministarstvo kulture. Podršku su pružilii i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo nauke, te niz komercijalnih sponzora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније